Najveći dobitnik gašenja Montenegro Airlinesa je Air Serbia: Dobijaju najprofitabilnije linije i desetine hiljada putnika na poklon

Podijeli

Najveći dobitnik gašenja Montenegro Airlinesa biće srpski avio-prevoznik Air Serbia, koji će najvjerovatnije preuzeti najprofitabilnije linije Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd, ocjenjuje urednik portala Investitor, Rajko Milić.

“Vjerujem da su u Beogradu bili veoma srećni kada su čuli za odluku Vlade da ugasi nacionalnog avio-prevoznika, a preuzimanje velikog broja putnika na linijama iz Podgorice i Tivta za Beograd sigurno će pomoći srpskoj kompaniji koja se takođe suočava s velikim problemima u poslovanju”, smatra Milić.

U pitanju su, kako kaže, desetine hiljada putnika na godišnjem nivou, koje će preuzeti Air Serbia.

On podsjeća da su Montenegro Airlinesove linije prema Beogradu jedine profitabilne te da će njihovo preuzimanje kompaniji Air Serbia donijeti i monopolski položaj na crnogorskom tržištu.

“Odluka o gašenju Montenegro Airlinesa nije donijeta transparentno i nije nam jasno na koji će način Vlada formirati novu kompaniju. Tržište je nemilosrdno i protok vremena neće ići u korist nove kompanije, jer jednom kada izgubite klijente, u ovom slučaju putnike, teško ih vraćate nazad”, naveo je on.

Napominje da bi jedino automatski prenos prava sa Montenegro Airlinesa na novu kompaniju donekle spasilo stvari, ali da je veliko pitanje da li je to moguće.

“Vidjećemo dalje korake i nadamo se da će šteta od gašenja po crnogorsku ekonomiju biti što manja”, dodao je Milić.

On je podsjetio da je i Slovenija prošle godine ukinula svoj Adria Airways.

“I Ljubljana je prvobitno imala plan da osnuje novu, ‘zdravu’ avio-kompaniju, ali su analize pokazale da ona ne bi bila održiva. Srbija je preuzimanjem dugova nekadašnjeg JAT-a uspjela da formira novu kompaniju s arapskim Etihadom ali se i taj dogovor brzo našao u ozbiljnim problemima”, podsjetio je Milić.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je u četvrtak da bi osnivanje nove kompanije trajalo od šest do devet mjeseci te da bi u potpunosti bila operativna tek pred ljeto 2022. godine.

U Vladi očekuju da će njene letove na ljeto 2021. preuzeti druge kompanije i da neće biti značajnijeg uticaja na turizam.

Montenegro Airlines, kako pišu Vijesti, može letjeti još nekoliko dana ili najviše nekoliko sedmica, a to će zavisiti od odnosa partnera prema kompaniji, odnosno do kada će moći da kupuje gorivo, do kada će aerodromi ka kojima leti i domaća i evropska kontrola leta trpjeti neplaćene račune i do kada će radnici pristajati da rade bez isplaćenih zarada, pišu VIjesti.

S obzirom na to da su iz Vlade juče saopštili da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan euro ne mogu uplatiti ovoj kompaniji, nacionalnom avio-prevozniku, nakon 23 godine rada, slijedi neminovni stečaj koji može da zatraži bilo ko od više desetina povjerilaca.

Pročitajte raniji osvrt portala Investitor na budućnost crnogorske avio-kompanije:

Ako je Mađarska preživjela bez Maleva, i Crna Gora može bez Montenegro Airlinesa