Ako je Mađarska preživjela bez Maleva, i Crna Gora može bez Montenegro Airlinesa

Podijeli

Nacionalni avioprevoznik Montenegro airlines (MA) na kraju prošle godine imao je akumulirani gubitak od 89,8 miliona eura i drastično je veći od imovine kompanije, pa je njen kapital negativan i iznosi minus 51,5 miliona eura.

To je pokazao revizorski izvještaj za prošlu godinu koji je uradila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice, koja je dala mišljenje sa rezervom na finansijsko poslovanje MA. Katastrofalni podaci o poslovanju avio-kompanije osnovane prije 25 godina po ko zna koji put su otvorile pitanje njene isplativosti i same održivosti.

Dok eksperti smatraju da je status quo neodrživ na srednji rok, u Vladi i dalje insistiraju na spasavanju gubitaša, što će na kraju, u bilo kojem slučaju rješavanja, koštati poreske obveznike. Samo je pitanje koliko. Danas je to 90 miliona, za godinu će biti preko 100. Jasno je da i u slučaju privatizacije novi vlasnik neće preuzeti dugovanja. A kako sada stvari stoje – ne postoji kompanija voljna da u sadašnjim uslovima preuzme Montenegro Airlines.

U sličnoj situaciji je prije 7 godina bila Mađarska. Njena nacionalna avio-kompanija, Malev, 3. februara 2012. godine prestao je da radi zbog ogromnih dugova koji nijesu bili podnošljivi ni za mađarsku, mnogo jaču ekonomiju od crnogorske.

Malev je bankrotirao nakon 66 godina postojanja, nakon što mu je Evropska komisija naložila vraćanje nelegalno dobijene državne pomoći u periodu od 2007. do 2010. godine. Zanimljivo je da je Evropska komisija opominjala i Vladu Crne Gore zbog državne pomoći Montenegro Airlinesu.

Suma koju je Malev morao da vrati državi iznosila je 38 milijardi forinti (oko 114 miliona eura), što je bilo jednako cjelokupnom prihodu Maleva u 2010. godini. U momentu proglašenja bankrota, ukupna dugovanja Maleva su iznosila 60 milijardi forinti (oko 180 miliona eura).

Do proglašenja bankrota, Malev je letio na 50 destinacija, pokrivajući skoro čitavu Evropu i nekoliko destinacija na Bliskom istoku. To govori koliko je kompanija bila bitna za dostupnost Mađarske, ali je Vladi cijena za to bila preskupa i našla je alternativu.

Nakon bankrota Maleva, Vlada Mađarske je angažovala druge avio-kompanije da pokrivaju važne destinacije i subvencionirala konkretne avio-linije. Prije svega domicilni Wizz Air, a u okviru subvencioniranih linija je i ona prema Podgorici.

Novom strategijom, Mađarska je riješila avio-dostupnost zemlje održavajući linije prema svim važnim destinacijama i to po mnogo nižoj cijeni od one koju je podrazumijevalo vještačko održavanje državnog gubitaša.

Upravo bi ovo mogao biti recept kojim bi Vlada Crne Gore mogla ujedno riješiti problem Montenegro Airlinesa i održati sve one avio-linije koje su bitne za crnogorski turizam i ekonomiju.

Problem cijelog regiona

Problem Montenegro Airlinesa nije usamljen u regionu, ali i šire. Hrvatski Croatia Airlines grca u dugovima, potpuno je neizvjesna i sudbina slovenačke Adrije, dok Srbiju skupo košta aranžman s arapskim Etihadom.

Glavni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz Ulrih Šulte Strathaus ranije je ocijenio da nacionalni avio-prevoznici sa područja bivše Jugoslavije nemaju šanse za samostalno poslovanje te da je spas u što tješnjem povezivanju ili čak ujedinjenju.

„Croatia Airlines, Jat, Adria Airways (Slovenija), BH Airlines i Montenegro Airlines su premale da bi pratile tržišne utakmice“ rekao je Šulte, ocjenjujući da su nacionalni prevoznici premali i neefikasni a tržište fragmentirano.

Šulte kao ograničavajući faktor vidi antitrust zakone (zakone koji sprječavaju monopol) i smatra da to politički neće biti lako ali kada bi se to desilo stvorila bi se win-win situacija za region.

„Avioprevoznici iz bivše Jugoslavije posluju sa milionskim gubicima i svima prijeti stečaj, a u tom slučaju će njihove linije preuzeti velika aviokompanija, kao što je Lufthanza uradila u Mađarskoj kad je bankrotirao Malev“, napominje Šulte.

Investitor.me


Ako i Vi želite da pišete za Biznis tribinu portala Investitor, javite nam se na [email protected]