EPCG, Elektroprivreda Crne Gore

EPCG za tri godine ostvario 100 miliona eura čistog profita

Podijeli

Najbolja potvrda dobrog poslovanja u posljednje tri godine je ostvarena neto dobit od 100 miliona eura. EPCG je, zajedno sa firmama u svom većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza, prireza i raznih drugih naknada u državni budžet uplatila oko 260 miliona eura, izjavio je Igor Noveljić, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, u intervjuu Pobjedi.

Situacija sa korona virusom, naglasio je, usporila je i negativno uticala na poslovanje energetskog sektora.

“No i pored izuzetno teških uslova ispunili smo definisane ciljeve kako u snabdijevanju tako i u proizvodnji i trgovini električnom energijom, a EPCG je na kraju još jedne uspješne godine”, rekao je Noveljić.

On je kazao da je kompanija prije tri godine promijenila strategiju i koncept razvoja kompanije.

“Kroz investicioni ciklus definisali smo diversifikaciju proizvodnje i kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji”, dodao je.

Sprovodi se i petogodišnji investicioni ciklus, a za kapitalne investicije potpisani su ugovori vrijedni 130 miliona eura, a izvjesno je i potpisivanje ugovora vrijednih oko 45 miliona eura za modernizaciju HE Perućica uključujući i ugradnju agregata broj 8.

“Pokrenuli smo projekte izgradnje solarne elektrane ‘Briska gora’ kao i vjetroparka ‘Gvozd’ a već smo dobili povoljne uslove, u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za finansiranje tog projekta. U potpunosti smo rekonstruisali elektrane ‘Glava Zete’ i ‘Slap Zete’”, rekao je Noveljić.

Investitor podsjeća da je Vlada nedavno odlučila da smijeni kompletan odbor direktora ove državne kompanije, pa je izvjesno da će doći do promjena i na izvršnom nivou upravljanja.