Džek Ma želi svježi kapital: Alibaba planira emisiju obveznica tešku najmanje pet milijardi dolara

Podijeli

Kineska kompanija Alibaba holding planira ovog mjeseca da prikupi najmanje 5 milijardi dolara prodajom korporativnih obveznica denominiranih u dolarima, kazala su agenciji Reuters četiri izvora upoznata s planovima.

Zavisno od odziva investitora, iznos zaduženja mogao bi da dostigne i 8,0 milijardi dolara koje će ovaj kineski lider u e-trgovini vjerovatno koristiti za pokriće opštih korporativnih rashoda, rekao je jedan od izvora.

Prikupljanje sredstava biće test raspoloženja investitora prema Alibabi, u uslovima pojačanog nadzora regulatora nad poslovanjem ove kompanije i njene fin-tech podružnice Ant grupe, prenosi SEEbiz.

Kineski regulatori su pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe i naložili Ant grupi da promijeni praksu kreditiranja i druge poslove finansiranja potrošača, nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma u oktobru prošle godine kritikovao finansijsku regulativu te zemlje.

Ove nedjelje SEEbiz je pisao kako je osnivač Alibabe Džek Ma praktično nestao iz javnosti u protekla dva mjeseca.

Plan prodaje obveznica, uključujući rokove dospijeća, još nije završen i podložan je promjenama, rekli su Reutersovi izvori, čiji identitet nije otkriven jer nijesu ovlašteni za razgovare s medijima. Iz Alibabe su odbili komentar po ovom pitanju.