Lagard potvrdila prognozu o oporavku eurozone u 2021.

Podijeli

Ekonomija eurozone oporaviće se ove godine, pod uslovom da se mjere suzbijanja pandemije ukinu do kraja marta a vakcine protiv covida 19 distribuiraju, rekla je u srijedu predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

ECB je u decembru objavio da očekuje rast ekonomija eurozone od 3,9 odsto u ovoj godini, predviđajući postupni završetak pandemije, podsjeća Reuters.

Već sredinom januara ove godine izglede za oporavak prigušili su ponovni rast broja oboljelih od covida-19 i sve intenzivnije mjere ograničenja kretanja i aktivnosti u zemljama eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, kao i spora kampanja vakcinacije.

Lagard je ipak potvrdila ECB-ove prognoze iz decembra, poručivši da su bazirane na pretpostavci o određenim ograničenjima.

“Mišljenja sam da su naše zadnje projekcije iz decembra i dalje u velikoj mjeri vjerodostojne. Zasnovane su na pretpostavci da će mjere ograničenja ostati na snazi u prvom kvartalu”, poručila je Lagard s konferencije Reuters Nexta.

ECB je 10. decembra objavio da se procjene o rastu temelje na pretpostavci da će do kraja 2021. biti dosegnuta dovoljan nivo kolektivnog imuniteta.

Lagard je ipak priznala da je vakcinacija počela uz velike probleme i da je to rizik o kojem treba voditi računa.

„Razlog za zabrinutost prestavljala bi potreba zemalja članica da sprovode mjere zaključavanja i nakon ožujka, te, na primjer, usporavanje programa vakcinacije”, istakla je ona.

Kako bi podržao ekonomije eurozone, ECB je u decembru najavio da će zadržati podsticajnu monetarnu politiku i u 2022, ali nema puno prostora za dodatne podsticaje, budući da su troškovi zaduživanja već rekordno niski, a ulagači nekim zemljama čak plaćaju za kupovinu obveznica.

Lagard ipak poručuje da bi ECB po potrebi mogao ponovno povećati program kupovine obveznica. Vrijedi i suprotno, ako kriza popusti, ECB ne mora da iskoristi cijeli iznos, dodala je Lagard.