Eurozona ponovo klizi prema recesiji

Podijeli

Ekonomija eurozone u februaru je ponovno smanjena i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska korona-ograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazao je u srijedu objavljeni izvještak londonske istraživačke agencije Markit.

Konačni Markitov ukupni indeks menadžera nabavke (PMI), koji obuhvata proizvodni i sektor usluga u 19-članoj ekonomiji, u februaru je uvećan za bod, na 48,8 bodova. Prvobitna procjena pokazivala je blaži rast indeksa, na 48,1 bod, prenosi Hina.

Kreće se tako i dalje ispod 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

“Eurozona je na putu nove recesije, s obzirom da poslovne aktivnosti četvrti mjesec zaredom bilježe pad”, zaključuje Kris Viljemson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Rast indeksa najvećim se dijelom pripisuje gotovo rekordnom rastu aktivnosti u proizvodnom sektoru budući da su fabrike ostale otvorene. Opterećenje je, međutim, dominantan sektor usluga, koji je najviše pogođen mjerama zaključavanja, pokazuje izvještaj.

Zemlje zone eura i dalje bilježe veliki broj novozaraženih i vlade ne popuštaju mjere zaključavanja u sektoru ugostiteljstva i zabave, pozivajući građane da ostanu kod kuće, podsjeća Reuters.

Indeks PMI za uslužni sektor eurozone u februaru je uvećan za 0,3 boda, na 45,7 bodova, čime je Markit povisio za bod preliminarnu procjenu, no čvrsto se i dalje kreće znatno ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti.

“Dok su mnoge ugostiteljske kompanije u uslužnom sektoru u problemima zbog ograničenja povezanih s covidom-19, proizvodnom sektoru ide dobro, što ublažava efekte mjera zaključavanja u ukupnoj ekonomiji”, objašnjava Viljamson.

Među dobrim vijestima izdvaja se pak blago oživljavanje zapošljavanja u uslužnim kompanijama koje su u februaru prvi put povećale broj zaposlenih od prošlogodišnjeg februara, neposredno prije no što je prvi talas pandemije zahvatio Evropu.

Indeks koji mjeri zapošljavanje u sektoru usluga porastao je na 50,2 boda, sa 49,8 bodova.

Poslovno povjerenje u eurozoni na najvišim je nivoima u tri godine.

Iako su kampanju vakcinacije u EU poremetile smanjene isporuke vakcina, odgode i sporadični otpor građana, čelnici kompanija u eurozoni optimistični su u pogledu aktivnosti u idućim mjesecima, očekujući da će se ti problemi riješiti.

Optimizam u vezi bliske budućnosti odražava se u skoku odgovarajućeg indeksa na 67 bodova, sa 64,2 boda u januaru.

“Nade da će vakcinacija biti uspješna a mjere povezane s prevencijom covida 19 znatno ublažene, podstakle su jačanje poslovnog povjerenja na najviši nivo u tri godine”, primjećuje ekonomista Markita.