Izvršni direktor Samsunga dobio 30 mjeseci zatvora zbog korupcije

Podijeli

Čelnik Samsunga Lee Jae Yong osuđen je na 30 mjeseci (dvije i po godine) zatvora zbog korupcije, odluka je Visokog suda u Južnoj Koreji.

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je devetogodišnju kaznu za prvog čovjeka Samsunga, zbog nuđenja mita bivšoj predsjednici države, a Li se izvinio i obećao da više nikada neće biti umiješan u slične optužbe.

Ovom odlukom će Samsung grupa ostati bez glavnog donosioca odluka u kompaniji, glavnom svjetskom proizvođaču pametnih telefona i čipova.

Li, koji je zvanično potpredsjednik Samsung Electronicsa ali je zapravo šef konglomerata, proglašen je krivim za korupciju i pronovjeru kompanijskih sredstava, i odmah je odveden u zatvor, javio je BBC.

Sud je u ponovljenom suđenju proglasio Lija krivim za podmićivanje tadašnje predsjednice Južne Koreje Park Geun-hje i njene bliske saradnice da bi dobio podršku vlade za spajanje dvije Samsungove podružnice, što je, kako se navodi u odluci, doprinijelo jačanju njegove kontrole nad najvećom poslovnom grupacijom u zemlji.

Ovaj slučaj je 2016. godine izazvao pravu buru u istočnoazijskoj zemlji, nakon čega su krenuli višemesečni javni protesti, a predsjednica Park Geun-Hje morala je zbog opšte atmosfere da ode sa funkcije.

Advokati Samsungovog direktora su ga prikazali kao žrtvu presjednicine zloupotrebe vlasti i opisale posao iz 2015. godine kao dio regularnih poslovnih aktivnosti.

Li je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine. Uspio je da razvije kompletan konglomerat čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cijele ekonomije Južne Koreje.

“Samsung” je ranije odbacio optužbe portiv Lija navodeći da je to “van zdrave pameti”. Nije navedeno da li će biti uložena žalba na presudu.