work, office, colleagues, meeting, presentation
Ilustracija (Foto: Campaign Creators, Unsplash)

Direktori Samsunga radiće šest dana u sedmici

Podijeli

Južnokorejski Samsung uveo je šestodnevnu radnu sedmicu za direktore.

Grupacija na taj način želi da ojača odlučnost rukovodećeg kadra u uslovima rastućih geopolitičkih neizvjesnosti i makroekonomskih rizika da što prije prebrode krizu, objavili su ove sedmice južnokorejski mediji.

Prema Korejskom ekonomskom dnevniku, odluka o šestodnevnoj radnoj sedmici dolazi nakon što su deprecijacija južnokorejske valute von, rastuće cijene nafte i visoki troškovi zaduživanja ometali poslovanje nekih domaćih kompanija tokom prošle godine.

Čelnici Samsung grupe, koja obuhvata širok raspon proizvodnih sektora – od proizvodnje čelika, vađenja elektroničkih sirovina do brodogradnje, elektroindustrije i financijskih usluga – šesti dan u sedmici raditi subotom ili nedjeljom.

Produžena radna sedmica uvedena je i za menadžere u proizvodnji i prodaji. Moraće preispitati svoje strategije i prilagoditi ih promijenjenoj geopolitičkoj situaciji zbog nastavka rata između Rusije i Ukrajine i sve većeg sukoba na Bliskom istoku, objavio je Samsung.

Dio menadžmenta Samsung grupe, koja se bavi teškom industrijom, početkom godine dobrovoljno je uveo šestodnevni radni tjedan.