Kina je jedina velika svjetska ekonomija koja je zabilježila rast 2020. godine

Podijeli

Kineska ekonomija, kako smo već javili, porasla je za oko 2 posto u 2020. godini, postavši jedna od jedinih glavnih zemalja koja je zabilježila takav rast usred ekonomski razarajuće pandemije.

Ekonomska aktivnost u Kini smanjila se za gotovo 7 odsto u prvom kvartalu prošle godine, javlja Associated Press. Međutim, čini se da je vladina odluka o brzom zatvaranju većine svoje ekonomije na kraju omogućila zemlji da se otvori prije nego ostale.

Međutim, AP je izvijestio da je 2020. i dalje bila najgora godina u pogledu rasta za Kinu od 1990-ih, kada se zemlja suočila s međunarodnom izolacijom nakon protesta na trgu Tiananmen.

Iris Pang, glavna ekonomistkinja ING-a za kineski region, rekla je za AP da je “prerano za zaključiti da je ovo puni oporavak”, uprkos relativno pozitivnom rastu koji je zemlja zabilježila.

“Vanjska potražnja još se nije u potpunosti oporavila. To je velika prepreka punom oporavku”, dodala je Pang.

Potražnja za medicinskim potrepštinama poput maski bila je korisna za rast izvoza kineske proizvodnje, iako su visoke carine koje je nametnuo bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp negativno uticale na izvoznike.

Novoizabrani predsjednik Bajden najavio je da će zadržati Trampove carine nakon što preuzme dužnost. U svom prvom intervjuu nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Bajden je rekao da je Trampov pristup Kini bio “korak unazad”, istovremeno rekavši kako očekuje da će zemlja tokom njegove uprave igrati po “međunarodnim normama”.

Učinak pandemije na globalnu ekonomiju približio je Kinu i SAD u pogledu proizvodnje, napominje AP, čija ukupna aktivnost iznosi približno 15,6 hiljada milijardi američkih dolara.

Očekuje se da će se američka ekonomija smanjiti za oko 4,3 odsto u 2020. godini.