Odlična godina za drago kamenje: Cijena dijamanata porasla i iznenadila mnoge brzinom oporavka

Podijeli

Svjetski proizvođač “De Beers” ne objavljuje promjene cijena, ali je aktuelno povećanje vjerovatno jedno od najjačih od početka prošle decenije.

“De Beers” je u jeku korone postigao najveći rast dijamanata, tačnije, svjetski proizvođač je povisio cijene za oko 5% pri prvoj prodaji u 2020, kažu upućeni izvori koji su htjeli da ostanu anonimni, javlja Bloomberg a prenosi “Srbija danas”.

Povećanja su se uglavnom odnosila na kamenje veće od jednog karata, a dijamantska industrija iznenadila je mnoge brzinom oporavka, nakon što je potpuno zaustavljena u prvoj polovini prošle godine.

Presudna prodaja tokom praznika u SAD i Kini bila je velika, dok je nedostatak zaliha, koje su imali posrednici u industriji, stvorio veliku potražnju.

Portparol kompanije odbio je da komentariše rast cijena.

Bilo je znakova oporavka u četvrtom kvartalu 2020. godine, kada su kupci dijamanta počeli da obnavljaju zalihe, kako bi se pripremili za najvažniji period prodaje u industriji: od Dana zahvalnosti do Kineske nove godine.

Posao “De Beers”-a počeo je da se oporavlja, a jedinica “Anglo American Plc” uspjela je da poveća cijene u posljednjoj prodaji godine u decembru.

To je u potpunoj suprotnosti sa bogatstvom ove industrije u ranim fazama pandemije, kada je prodaja opala, a radnje s nakitom i fabrike bile su zatvorene.

“De Beers” je na krizu odgovorio smanjenjem proizvodnje, što je dovelo do čvršće ponude upravo kad su se kupci vratili u prodavnice u djelovima Kine i SAD.