Microsoft se pridružuje investiciji od 2 milijarde dolara u kompaniju General Motorsa za autonomna vozila

Podijeli

Microsoft se pridružio investiciji vrijednoj 2 milijarde dolara u kompaniji Cruise, firmi General Motorsa koja radi na razvoju autonomnih automobila.

Investicija, najavljena u utorak, podići će ukupnu vrijednost Cruisea na 30 milijardi dolara, saopštili su Cruise i Microsoft.

Microsoft se, kako ocjenjuje CNN, time pridružuje se Hondi koja je već glavni investitor i partner u Cruiseu, te raznim institucionalnim investitorima u ukupnom kapitalnom ulaganju od 2 milijarde dolara.

Kompanije nijesu otkrile koliki dio tog ulaganja Microsoft ulaže niti koliki će udio Microsoft dobiti kao rezultat ulaganja. Međutim, portparol Cruise-a potvrdio je da će General Motors zadržati većinski udio.

Cruise i General Motors takođe će koristiti Microsoftovu platformu za računarstvo u oblaku Azure za pomoć u razvoju vozila i usluga, dodale su kompanije.

Microsoft se pridružuje ostalim tehnološkim tvrtkama koje su se odvažile na ulaganje u autonomna, samovozeća vozila. Apple je navodno ponovno pokrenuo planove za stvaranje vlastitog električnog automobila koji se samostalno vozi. Waymo, vodeći konkurent Cruiseu, podružnica je Googleove matične kompanije Alphabet.

Cruise je osnovan 2013. godine, a GM ga je preuzeo 2016. godine za nepoznati iznos. Trenutni predsjednik kompanije Dan Ammann bio je predsjednik GM-a sve dok se nije pridružio Cruiseu 2018. godine.

Izvršni direktori GM-a rekli su 2017. godine da očekuju da će usluge taksija bez vozača jednog dana biti unosniji posao od prodaje vozila direktno kupcima. U to su vrijeme, takođe, očekivali da će Cruise biti spreman za usluživanje kupaca do kraja 2019. godine.

Honda se prvi put udružila s GM-om na Cruiseu 2018. godine, najavivši tada da će tokom 12 godina uložiti dvije milijarde dolara. Hondino učešće u ovom najnovijem krugu ulaganja je dodatak tome, rekao je portparol Cruisea.

Honda je sarađivala s GM-om kako bi razvila namjenski napravljen samovozeći automobil, nazvan Origin, za poslove poput taksija i usluga dostave. Vozilo nema upravljača ili pedale, a dizajniran je da u potpunosti funkcioniše bez vozača.

Cruisu će biti potrebne dozvole Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja na putevima kako bi upravljao Originom, jer nema tradicionalne dijelove automobila poput volana. Kompanija koristi modifikovane Chevrolet Bolt EV-ove za testiranje svoje tehnologije, a nedavno je započela testiranje automobila u San Francisku bez vozača. Prije su automobili uvijek imali ljudskog vozača na vozačevom mjestu da bi kontrolu nad vozilom preuzeo po potrebi.

Kompanija do sada nije ispunila svoje projekcije. GM je 2017. saopštio da će masovno proizvoditi potpuno autonomne električne automobile do kraja 2019. Iste godine je najavio testiranje samovozećih vozila u Njujorku, ali se to još nije desilo.

Cijeli samovozeći sektor se borio da ispuni očekivanja koje traje decenijama. Kompanije shvataju neizmjeran izazov izgradnje samostalnog automobila i pokušavaju da dokažu regulatorima da je u pitanju siguran proizvod.