Microsoft skoro pretekao Apple i postao najvrednija kompanija na svijetu

Podijeli

Porast dionica Microsofta Corp-a gotovo je svrgao Apple sa mjesta najvrednije kompanije na svijetu, u srijedu, dan prije nego što je proizvođač iPhonea objavio svoje tromjesečne rezultate.

Podstaknute snažnim tromjesečnim rastom u svom poslovanju u oblaku (cloud) Azure, Microsoftove dionice skočile su 4,2% i završile na rekordnih 323,17 dolara, podižući tako ukupnu tržišnu kapitalizaciju proizvođača softvera na 2,426 biliona dolara, malo manje od Appleove vrijednosti od 2,461 bilijun dolara, prema procjenama Refinitiv data-e.

Akcije Applea pale su za 0,3% prije objave njegovog izvještaja u četvrtak, a ulagači su se, kako javlja Reuters, posvetili tome kako globalna kriza lanca snabdijevanja dovodi u pitanje sposobnost ove kompanije da zadovolji veliku potražnju za svojim iPhone telefonima.

Microsoftove dionice tokom ove godine su porasle čak 45 odsto, a potražnja za njegovim uslugama u oblaku izazvana pandemijom podstakla je prodaju. Dionice Applea porasle su u istom periodu 12 odsto.

Appleova tržišna vrijednost prestigla je Microsoftovu sada već davne 2010. godine. Dvije kompanije razmjenjivale su se na prvom mjestu najvrednije kompanije na Wall Streetu posljednjih godina, a Apple je nosilac te titule od sredine 2020. godine.

U svom izvještaju kasno u utorak, Microsoft je prognozirao snažan završetak kalendarske godine zahvaljujući svom rastućem poslovanju s cloudom, ali je upozorio da će problemi u lancu snabdijevanja i dalje pogađati ključne poslovne aktivnosti, poput onih koje proizvode njegova Surface laptopovi i Xbox igračke konzole.

Analitičari očekuju da će Apple-ovi prihodi u septembru porasti 31% na 84,8 milijardi dolara i postići prilagođenu zaradu po dionici od 1,24 dolara, prema Refinitivu.