Turski turizam mogao bi profitirati od izlaska Velike Britanije iz EU

Podijeli

Stručnjaci očekuju da će Brexit pozitivno uticati na turski turizam budući da će usložniti procedure za britanske goste koji žele putovati u zemlje Evropske unije, izvijestio je turski dnevnik Dünya, a prenosi Biznis info.

Za turiste, post-Brexit znači skuplje putovanje avionom, vizu (doduše drugog tipa), čekanje u redovima za pasošku kontrolu, manje pogodnosti zdravstvenog osiguranja i dodatne troškove putničkog osiguranja.

Prema izvještaju koji je konsultantska kuća Deloitte pripremila za Udruženje britanskih putničkih agenata (ABTA), naznačeno je da će Brexit na paritetnu razliku između britanske funte i eura različito uticati u zemljama članicama EU i zemljama koje nisu članice EU, što je vjerovatno da se odrazi na turističku industriju.

Također, očekuje se da će novi propisi uticati na putovanja kućnih ljubimaca, iznajmljivanje automobila i bescarinsku kupovinu a što će sve zajedno uticati na izbor britanskih turista u korist zemalja koje nisu članice EU.

Inače, broj britanskih turista u Turskoj već se povećavao u posljednjih nekoliko godina zbog povoljnih “all-inclusive” cijena za strance.

Oniuglavnom preferiraju jugozapadne obale, kao i Antaliju, mediteranski grad-odmaralište na turskoj rivijeri, koji je s luksuznim hotelima, terenima za golf, tržnim centrima i stotinama istorijskih znamenitosti i kilometarskim pješčanim plažama postao jedna od glavnih turističkih destinacija u Turskoj.