Britanci će zadržati pristup evropskom finansijskom tržištu

Podijeli

Evropska unija i Velika Britanija postigle su privremeni sporazum o finansijskim uslugama koji će finansijskoj industriji smještenoj u Londonu omogućiti nesmetano pružanje usluga evropskim klijentima i nakon Brexita krajem marta naredne godine.

Pozivajući se na izvore bliske vladi premijerke Tereze Mej, The Times je u četvrtak objavio da su britanski i evropski pregovarači sklopili privremeni sporazum o svim aspektima buduće saradnje u uslugama kao i razmjene podataka, piše Poslovni dnevnik.

Napredak u pregovorima

Službeni London u četvrtak je potvrdio te navode te dodao da bi uskoro trebao biti postignut i konačni sporazum.

“Napredujemo”, izjavio je Reutersu izvor blizak vladi koji je želio ostati anoniman.

Prema navodima Timesa, sporazum bi davao pristup britanskim bankama i fondovima dokle god je tamošnja finansijska regulativa usklađena s evropskom. Naime, Brisel će prihvatiti da Ujedinjeno Kraljevstvo ima “ekvivalentnu” regulaciju.

Evropski zvaničnici smatraju da je pristup evropskom finansijskom tržištu na temelju ekvivalentnosti najbolje što Britanci mogu dobiti. Tim više jer je Ričard Monks, direktor poslovne strategije u britanskom finansijskom regulatoru FCA nedavno izjavio kako ta agencija želi da britanska regulativa ostane blisko usklađena sa evropskom, ali da Ostrvo ne mora kopirati sva pravila s kontinenta. Inače, u sklopu sistema ekvivalentnosti ostale strane banke i osiguravaoci mogu poslovati na evropskom finansijskom tržištu.

Polovina prihoda

Odluka o britanskom izlasku iz EU najviše je zabrinula finansijaše s obzirom da je London globalno finansijsko središte, a polovina prihoda Cityja, odnosno 20 milijardi funti, dolazi iz Evrope. Stoga je nakon rezultata referenduma iz 2016. mnoštvo bankara predviđalo masovnu selidbu finansijskih institucija iz britanske prijestonice.

Poseban problem je i 69 biliona funti vrijedna trgovina finansijskim izvedenicama koju evropski klijenti namiruju putem britanskih depozitorija.

U utorak je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis kazao da će evropski klijenti moći koristiti usluge depozitorijuma i bez dogovora o odnosima nakon Brexita.