Čuveni belgijski proizvođač čokolade se povlači iz Sjeverne Amerike: Godiva zatvara svih 128 prodavnica zbog pada prodaje

Podijeli

Belgijski proizvođač luksuznih čokoladnih proizvoda Godiva zatvoriće svih svojih 128 prodavnica i kafića širom Sjeverne Amerike do kraja marta, objavila je kompanija u nedjelju, navodeći smanjenje potražnje tokom pandemije kao razlog.

Slatke poslastice Godive i dalje će biti dostupne online i unutar partnerskih maloprodajnih i prehrambenih trgovina širom kontinenta, precizirali su. Održaće rad svoje prodavnice širom Evrope, Bliskog Istoka i Kine.

“Oduvijek smo bili fokusirani na ono što našim potrošačima treba i kako žele iskusiti naš brend, zbog čega smo i donijeli ovu odluku”, rekao je izvršni direktor Nurtac Afridi u izjavi.

Belgijski proizvođač čokolade nije otkrio broj zaposlenih na koje će uticati odluka o zatvaranju.

“Izgubili su oko polovinu prometa koji se obavlja zbog turista, a koji su izostali zbog zabrane putovanja. Ostalih 25 odsto prometa izgubljeno je zbog opštih uslova na tržištu i još 25 odsto zbog impulsa”, smatra Maršal Koen, glavni analitičar za maloprodaju u grupi NPD, koja analizira tržišta.

“Odakle dolazi posao? Sve se s velikom lakoćom preselilo na internet”, dodao je Koen za CNBC.

On je kazao da je na poslovanje mnogih firmi uticalo to što se ne družimo onoliko koliko smo se družili i nemamo posebne događaje i prigode kao ranije.

Godiva je jedna od stotina hiljada zatvorenih trgovinskih lanaca, zbog masovnog pada broja lične potrošnje tokom pandemije.

Investitor.me