Novi paket: Pomoć za više od 100 hiljada građana

Podijeli

Paketom mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine obuhvaćeno je više od 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i istakao da je to skoro svaki peti stanovnik naše države. Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni sa evidencije Zavoda po 100 eura. Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine.

On je, na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore, naveo da je paket, prije svega, kriznog karatera i da se sastoji iz dva dijela – podrška privredi i podrška ranjivim kategorijama društva.

“Prvi kvartal u crnogorskoj ekonomiji je teži u odnosu na ostale kvartale, a da bi uopšte izašli iz krize ovo je paket koji će nam omogućiti da preživimo i omogućava Vladi da malo bolje razmisli o razvojin politikama i da na taj način omogućimo brži oporavak i damo dodatni optimizam građanim i previredi kada je riječ o ekonomskom oporavku”, kazao je Milatović.

Naglasio je da su prvi put proširili pomoć penzionerima koji imaju male penzije, tako što su dali jednokratnu podršku penzionerima koji primaju penziju manju od minimalne zarade koja iznosi 222 eura.

“U nekom prethodnom paketu bila je pomoć penzionerima alismao onima koji primaju minimalnu penziju. Razlika je velika, ovim paketom smo obuhvatili dodatnih 34 hiljade penzionera i na ovaj način pružili jednokratnu pomoć koja nije velika – 50 eura”, istakao je Milatović.

Porodice koje primaju materijalno obezbjeđenje, njih skoro 8.000 dobiće takođe po 50 eura, oni sa tri i više članova 100 eura.

Proširena lista ugroženih djelatnosti

Milatović je saopštio da je proširena lista ugroženih djelatnosti za oko 20, u dijelu su transportnog sektora, prerađivačke industrije.

“Pokušali smo da vidimo koje su to djelatnosti koje su najviše pale u smislu prometa i treba da budu tretirane kao ugrožene. Do sada ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko 3,5 hiljada preduzeća i 16.500 zaposlenih. Sada je obuhvaćeno za oko hiljade preduzeća više i oko 3.000 dodatnih zaposlenih”, istakao je Milatović.

On je kazao da ta mjera znači 100 % subvencija zarade za sve na listi ugroženih djelatnosti.

“U nekom prethodnom peridu iz budžeta je izdvajano oko 4,5 milione erua mjesečno, sada u prva tri kvartala biće izdvojeno oko 7 milione mjesečno”, naglasio je Milatović.

Mjere implementirane jače nego ikad

Uspjeli smo da napravimo mjere koje su jače implementirane nego ikad u Crnoj Gori i koje će sigurno podržati privredu i ugrožene građane, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On je istakao da je 2020. bila je kataklizmična.

“Bili su zastrašujući podaci – pad GDP 27%, 19 odsto nezaposlenosti, fiskalni deficit iznad 10 odsto, imamo sliku koja je jako teška i uprkos tome uspjeli smo da izađemo u pravom trenutku na tržište i dobijemo injekciju koju trenutno koristimo”, kazao je Spajić

Zaduženje od 750 miliona eura, kako je kazao, dalo je Vladi vremena da se konsoliduje i razmisli šta da učini u narednim mjesecima i godinama.

“Da je Crna Gore čekala januar ne znam da li bi dočekali što se tiče likvidnosti trezora. Imali smo akutnih problema. Kao tim nismo mogli da se previše fokusiramo na strateška pitanja nego smo morali da gasimo male vatre koje se konstantno pojavljuju”, naglasio je Spajić.

Učesnici konferencije su ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović.

Aleksandar Stijović je pozvao građane da kupuju domaće proizvode i najavio aktivnosti kako bi trgovci bolje plasirali crnogorsku proizvodnju u svojim prodavnicama.

Vlada je juče na sjednici koja je održana na Cetinju donijela novi paket mjera pomoći stanovništvu i privredi. Spisak ugroženih djelatnosti koji će koristiti subvencije povećan je za 15, a gotovo 100 hiljada građana može računati na novčanu pomoć. Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni s evidencije Zavoda po 100 eura. Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine. Novina su i turistički vaučeri koji će se moći koristiti do 30. juna, umjesto, kako je ranije javljeno, do 30. maja.

Comments are closed.