Ilon Mask, Elon Musk, Tesla

Ilon Mask priznao da Tesla ima problema s kvalitetom

Podijeli

Kritičari iz New Yorka godinama su kritikovali Teslu zbog problema s kvalitetom Modela 3. A sada izvršni direktor Ilon Mask priznaje da su i najoštrije kritike na mjestu.

Početkom 2018. inženjerski savjetnik Sendi Munro, koji procjenjuje kvalitet, izdao je brutalnu ocjenu Modela 3 navodeći “nedostatke koje bismo vidjeli na Kiji 90-ih”. Primijetio je nedosljednosti poput neravnih razmaka između vanjskih ploča i problema s bojama, rekavši Autolineu: “Ne mogu zamisliti kako su ovo dozvolili”

Iznenađujuće, sa tim je saglasan i Mask, koji najčešće odbija kritike na svoje proizvode.

“Smatrao sam da su vaše kritike tačne”, rekao je Mask u intervjuu koji je emitovan u utorak na YouTube kanalu i podcastu “Munro Live”.

U intervjuu je Mask takođe priznao da kupovina Tesle tokom perioda nadogradnje novog modela možda i nije najbolja ideja.

Maskovlo priznanje prilično je upozorenje s obzirom na to da kompanija priprema proizvodnju pikapa Cybertruck krajem ove godine, a očekuje se i otvaranje novih pogona u Teksasu i Berlinu u Njemačkoj.

“Prijatelji pitaju: ‘Kada bih trebao da kupim Teslu?'”, Rekao je Musk. “Pa, ili ga kupite odmah na početku ili kad proizvodnja dosegne stabilno stanje”, dodao je.

Munro je nedavno Maska ispitivao i o problemima kontrole kvaliteta. Kupio je Model 2021 Model 3 krajem prošle godine i uporedio ga s Modelom 3 koji je neto drugi kupio mjesec dana kasnije – i primijetio je značajno poboljšanje.

“Na kraju krajeva, auto ovog tipa bio je nevjerovatan … onoliko koliko je iko mogao očekivati”, rekao je Munro.

“Jednostavno ne razumijem. Moj je izgrađen ovog mjeseca, njegov je izgrađen mjesec dana kasnije. Moj je imao problema a njegov je bio savršen”, dodao je.

Mask je rekao da je Tesla nastavio da napreduje, napominjući da kompanija brže pronalazi probleme jer se tempo proizvodnje nastavlja ubrzavati.

“Kad idete brže, jednostavno otkrijete te stvari. Da smo ih znali unaprijed, popravili bismo ih ranije”, kazao je Mask.

On je govorio i o nekim drugim izazovima koje je kompanija prethodno iskusila. Nakon što je Munro pohvalio sjedišta u modelu 3 kao najudobnija koja je ikad doživio u automobilu, Mask se osvrnuo na sjedišta u ranom modelu S, nazivajući ih “kamenom žabokrečinom”.

“Rani model S vjerovatno je imao najgore sjedište u bilo kojem automobilu u kojem sam ikad sjedio”, rekao je Mask.

Munro nije jedini koji ističe probleme kontrole kvaliteta u Tesli. Consumer Reports, koji je pohvalio dizajn mnogih Teslinih modela, ocijenio je da loša kontrola kvaliteta znači da ne može preporučiti vozilo, SUV Model Y. Od četiri vozila koja Tesla trenutno prodaje, samo Model 3 ima željenu ocjenu “preporučeno” od Consumer Reportsa, iako je nakratko izgubio tu oznaku početkom 2019, prenosi CNN.

Pogledajte cijeli Munrov podcast: