električni automobil, electric car charging, electric car, punionica za električne automobile

Tesla skinuta s trona: Evo ko je trenutno najveći svjetski proizvođač električnih vozila

Podijeli

Tesla više nije najveći svjetski proizvođač električnih vozila, javlja Zimo. Kompanija Ilona Maska trenutno je na drugom mjestu iza BYD-a, autokompanije sa sjedištem u Kini iza koje stoji Berkshire Hathaway, investitora Vorena Bafeta, koji je u prvih šest mjeseci 2022. godine prodao više električnih automobila od Tesle.

BYD je zabilježio skok prodaje od 315 odsto u odnosu na prošlu godinum s prodatih 640.000 električnih vozila, dok je Tesla isporučila njih 564.000.

Kompanija sa sjedištem u Kini spremna je ove godine da proda 1,5 miliona električnih vozila. Tesla za svoj pad, s druge strane, krivi tekuće probleme u lancu snabdijevanja i poremećaje prodaje u Kini nakon što je njihovo poslovanje bilo pogođeno blokadama zbog koronavirusa i ograničenjima putovanja, piše Nikkei Asia, prenosi Poslovni dnevnik.

Tesline dionice pale su u utorak ujutro više od tri odsto, što je posljedica pada isporuka vozila u odnosu na prvo tromjesečje po prvi put u dvije posljednje godine. CNBC News javlja da bi dionice Tesle mogle pasti više od 40 odsto zbog njihovih slabijih isporuka.

Uz probleme s lancem snabdijevanja, Tesla se takođe bori s povećanjem proizvodnje u svoje dvije nove gigafabrike u Austinu (Teksas) i Njemačkoj. Mask, međutim, priznaje probleme i nazvao je nove fabrike ‘gigantskim lomačama novca’.

Bez obzira na to, Tesline isporuke bile su 27 odsto veće nego godinu prije, a razlozi za pad mogli bi biti privremeni.

Ipak, to je otvorilo prozor mogućnosti za BYD, koji je samo prošlog mjeseca prodao 134.036 električnih vozila, što je povećanje od 162,7 odsto na godišnjem nivou.

Tesla je, pak, u prvoj polovini godine isporučila gotovo 565.000 električnih vozila. U drugom tromjesečju Tesla je isporučila 254.695 električnih vozila, što je pad od 18 odsto u poređenju s isporukama u prvom tromjesečju od 310.048.

Ali jun je bio mjesec s najvećom proizvodnjom vozila u Teslinoj istoriji, tvrde u Tesli. Tesla možda nije najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, ali njegova vozila Model Y i Model 3 proglašena su ‘automobilima koji se najviše proizvode u Americi’ u anketi Cars.com u junu. Anketu je proveo Cars.com-ov godišnji American Made Index, koji je kompaktnom SUV-u Tesla Model Y dodijelio mjesto broj jedan u američkoj proizvodnji, dok je kompaktna limuzina Model 3 bila na drugom mjestu.