Izvršni direktor Applea posjetio Kinu usred pada prodaje iPhonea

Podijeli

Izvršni direktor Applea, Tim Kuk, nenajavljeno je posjetio Kinu, jedno od najvećih tržišta kompanije i proizvodno središte, u periodu kako prodaja iPhonea opada, a državna kontrola jača.

Kukova posjeta uključivala je sastanke sa visokim zvaničnicima, posjete Apple-ovim trgovinama i obilazak fabrike ključnog dobavljača, objavio je The Wall Street Journal (WSJ).

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o službenoj posjeti.

Uprkos popularnosti Apple uređaja, posebno iPhonea u Kini, kompanija se suočava s izazovima kao što su povećana konkurencija domaćih rivala, spora potrošačka ekonomija i sve veća sumnja kineskih zvaničnika prema američkim tehnološkim kompanijama, navodi WSJ.

Tokom svoje posjete, Kuk se sastao s kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom, koji ga je uvjerio da će Kina nastaviti da širi pristup tržištu za strane kompanije i stvara tržišno orijentisano poslovno okruženje, navodi se u izvještaju. Kuk je izrazio zahvalnost Apple-u zbog njegovog 30-godišnjeg prisustva u Kini i naveo da je njegov razvoj u zemlji prošao izuzetno dobro.

Prodaja Apple-ovih najpopularnijih modela iPhone 15 pala je 10% u poređenju sa sličnim modelima iz prethodne godine, navodi WSJ, pozivajući se na podatke Counterpoint Research-a. Osim toga, kineske vlasti naredile su državnim službenicima da ne koriste iPhone kao službeni telefon, a raspravlja se i o novim pravilima koja bi mogla ograničiti strane aplikacije na kineskoj verziji iPhone app storea.

Kako bi riješio ove izazove, Apple bi se mogao fokusirati na povećanje ponude najboljih iPhone modela, koji su obično najprodavaniji u Kini. Lanac nabavke kompanije u Kini takođe može doživjeti promjene kako se proizvodnja seli na druge lokacije. U isto vrijeme, Apple mora da balansira političkim tenzijama između Kine i Sjedinjenih Država, jer obje vlade daju prioritet pitanjima nacionalne sigurnosti u odnosu na trgovinu.

Tokom svoje posjete, Kuk je najavio donaciju od 25 miliona juana (oko 3,4 miliona dolara) Kineskoj fondaciji za ruralni razvoj, za podršku poljoprivredi u provinciji Sečuan, navodi se u izvještaju. Strane kompanije često koriste takve donacije da pokažu svoju posvećenost Kini i ojačaju odnosa sa kreatorima politike.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon što je objavljeno da prodaja iPhone 15 u Kini zaostaje za prodajom svog prethodnika zbog mlake potrošnje u zemlji i konkurencije kompanija poput Huaweija.