autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, bemax, gradilište autoput

Đukanović: Postoji želja Kineza da grade auto-put do Luke Bar

Podijeli

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da postoji interesovanje kineskih investitora za nastavak gradnje auto-puta i to do Luke Bar.

On je na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava online, kazao da je prije nekoliko dana imao priliku da se obrati kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom, na kojem je pomenuta opcija auto-puta.

“Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama”, dodao je Đukanović.

On nije precizirao na koji bi se način finansirao projekat nastavka gradnje auto-puta, s obzirom da je Crna Gora već prezadužena država zahvaljujući zaduženju kod kineske EXIM banke za dionicu Smokovac-Mateševo u iznosu od preko 800 miliona eura.

Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama, kako je naveo, cilj je da se poveća izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište NR Kine, uspostavi razmjena studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika.

“Takođe da dinamiziramo turističku saradnju i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji”, rekao je Đukanović.