Aldi prodavnica

Njemci šire posao u Americi: Aldi otvara 100 novih prodavnica

Podijeli

Njemački diskontni trgovac Aldi objavio je u srijedu da će ove godine otvoriti 100 novih trgovina u Sjedinjenim Državama, nastavljajući tako brzi rast u zemlji.

Aldi, koji već ima više od 2.000 trgovina u 37 saveznih država, precizirao je da će se njegove nove prodavaonice nalaziti u Arizoni, Kaliforniji, Floridi i sjeveroistočnoj regiji SAD-a.

Privatna trgovina mješovitom robom kaže da je na putu da postane treći najveći lanac supermarketa iza Krogera i Walmarta po broju trgovina, s 2.500 trgovina u SAD-u do kraja 2022. godine.

Aldijevo širenje dolazi u momentu kada je pandemija koronavirusa ojačala lance prehrambenih proizvoda. Budući da su mnogi restorani zatvoreni, a potrošači opskrbljuju hranom i osnovnim potrepštinama za jesti kod kuće, prodaja u trgovinama prehrambenim proizvodima porasla je 7,9% u decembru u odnosu na isti mjesec 2019, prema najnovijim podacima američkog Ministarstva trgovine.

Aldi ima jeftini poslovni model i može se pohvaliti da su njegove cijene i do 50% jeftinije od tradicionalnih supermarketa.

Na oko 12.000 kvadratnih metara, njegove trgovine su puno manje od tipičnog američkog supermarketa od 40.000 četvornih metara. Više od 90% marki koje Aldi prodaje su vlastite privatne marke.

Postoje i druge razlike u trgovini. Kupcima treba četvrt dolara da bi unajmili kolica. Na blagajni blagajnici požuruju kupce kako bi svoje namirnice zapakovali na odvojenom mjestu, daleko od blagajne i tako oslobađaju prostor za ostale kupce.

Aldijev bliski konkurent Lidl, još jedan njemački trgovac mješovitom robom sa sličnim poslovnim modelom, takođe raste u Sjedinjenim Državama. Lidl je u zemlju ušao 2017. godine i sada ima više od 100 trgovina. U avgustu je Lidl objavio da će do kraja ove godine otvoriti još 50 novih prodavnica.

Aldi je svoju prvu američku trgovinu otvorio 1976. godine, no posljednjih je godina uložio više od 5 milijardi dolara u preuređenje postojećih prodavnica i otvaranje stotina novih.

No, kompanija bi se 2021. godine mogla suočiti s otežanim okolnostima za poslovanje nego prošle godine. Očekuje se da će prodaja namirnica pasti za 5% 2021. godine, prema analitičaru UBS-a Michaelu Lasseru, javlja CNN.