kriza, crisis, recesija, biznismen

Britanska ekonomija imala je najgoru godinu u tri vijeka

Podijeli

Ekonomija Velike Britanije pretrpjelo je najveći pad u više od tri vijeka prošle godine, a BDP je tokom 2020. pao za gotovo 10%.

To znači da je pandemija Covid-19 uništila kompletan rast u Ujedinjenom Kraljevstvu ostvaren tokom posljednjih 7 godina, vraćajući privredu blizu veličine koja je bila 2013. godine.

Pad britanskog BDP-a od 9,9% bio je manje ozbiljan nego što se očekivalo, ali je ipak premašio kolaps od 9,7% doživljen tokom Velike depresije 1921, što je bio najgori godišnji pad od 1709, prema bazi podataka Engleske banke.

Tada je najžešća zima u Evropi u 500 godina izazvala masovnu smrt i razaranje.

“Ovaj put za to je kriva pandemija, a tada je to bio Veliki mraz koji je stvoprio led u Sjevernom moru i Rat za špansko nasljedstvo … koji je nanio štetu”, napisao je strateg Societe Generale Kit Juckes u bilješci.

Bilo je nekih znakova poboljšanja u posljednjim mjesecima 2020. godine, s procjenom da se BDP povećao za 1% u četvrtom tromjesečju, nakon rekordnog rasta u trećem, prema Zavodu za nacionalnu statistiku. Ali došlo je do velikih promjena u proizvodnji između oktobra i decembra, uglavnom zbog ograničenja i mjera nametnutih za obuzdavanje pandemije.