Upoznajte britansku digitalnu banku koja pokušava da osvoji Ameriku

Podijeli

Revolut je u misiji izgradnje globalne digitalne banke. Britanska kompanija već je jedan od najvećih evropskih fintecha a sada usmjerava pogled na veću nagradu: Ameriku.

Vrijedan 5,5 milijardi dolara, Revolut ima više od 15 miliona klijenata širom svijeta, a prošlog je proljeća tiho ušao na američko tržište. U pokušaju da stekne veće povjerenje američkih potrošača, Revolut ove godine planira da podnese zahtjev saveznim regulatorima za status povelje – banke u Sjedinjenim Državama, ekskluzivno je za CNN Business rečeno iz Revoluta.

Povelja banaka koja omogućuje kompanijama da drže depozite klijenata i daju zajmove bez partnerske banke – vrlo su rijetke za fintech kompanije – i nečuvene za strane startupe. No, Revolut se pokušava istaknuti na ultrakonkurentnom američkom tržištu predstavljajući se kao digitalni centar sa svim uslugama.

“U SAD-u fintechi rade samo jedno – i to dobro”, rekao je Nik Storonsky, suosnivač i izvršni direktor Revoluta, za CNN Business. “Nudimo sve alate koji su vam potrebni u finansijskom životu.”

Pokrenut 2015. godine, Revolut je započeo kao platforma za prenos i razmjenu novca. No, od tada se potisnuo u besplatne i usluge peer-to-peer plaćanja, internet trgovinu dionicama, robama i kriptovalutama, kao i aplikacije za avansna plaćanja poput Chime.

Kao i tradicionalne banke, Revolut ima debitnu karticu i osiguranje savezne agencije za zaštitu depozita do 250.000 dolara. A s poslovnim računom bez granica, Revolut cilja na korporacije, a ne samo na domaćinstva.

Storonsky, 36-godišnji bivši trgovac u Credit Suisse i Lehman Brothers, izražava veliko povjerenje u sposobnost Revoluta da ide u međusobne odnose s velikim američkim bankama.

“Da budem iskren, zapravo me ne brinu banke”, rekao je Storonsky. “Naš je proizvod puno bolji i jeftiniji od banaka.”

Na pitanje koja ga od mnogih prepreka s kojima se suočava Revolut drži budnim noću, Storonsky je jednostavno odgovorio: “Dobro spavam.”

Izvršni direktor Revolut-a Nik Storonsky rekao je da će britanski fintech vjerovatno ući u javnost u Sjedinjenim Državama putem tradicionalne inicijalne javne ponude na berzi, ali ne uskoro.

Deloiite je prošle godine Revolut proglasio najbrže rastućom tehnološkom kompanijom u Evropi, Bliskom Istoku i Africi. Ali osvojiti američko tržište neće biti lako. Nekoliko evropskih fintecha pokušavalo je i nije uspjelo posljednjih godina, piše CNN.

“Evropske neo-banke koje su ovdje došle nijesu uspjele”, rekao je Robert Le, analitičar u PitchBooku. “Već imamo ove jako jake domaćine i jake banke izazivače.”

Revolutovo poslovanje cvjeta u Evropi, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, gdje svaka treća odrasla osoba koristi ovu platformu uprkos oskudnom marketingu.