Najpopularnija internet banka u problemima

Podijeli

Drugi najveći evropski fintech, Revolut, ali i najpopularnija internet banka, pod lupom je britanskog regulatora finansijskog tržišta, Savjeta za finansjsko izvještavanje (FRC), zbog neadekvatnih internih kontrola i načina priznavanja prihoda.

Revolut je platforma za digitalno bankarstvo i plaćanje bez bankarskih naknada, ali je u međuvremenu ponuda proširena na trgovanje dionicama i kriptovalutama. Osnivač je Nikolaj Storonski, bivši londonski investicioni bankar.

Prema FRC-u, prihodi Revoluta su se priznavali na ‘neadekvatan način’, što je dovelo do ‘povećanog rizika materijalne greške u finansijskim izvještajima’. Uz to su uočeni nedostaci u Revolutovoj obradi plaćanja, prenosi tportal, javlja Bonitet.

Revolut ‘definitivno pokušava da učini sve prave stvari’

Revolut će se vjerovatno suočiti s pritiskom regulatora da uloži i unaprijedi interne kontrole, ali i back office funkcije, kao što to rade tradicionalne banke. FRC je zaključio da fintech grupa ‘treba da ima kontrolno okruženje banke’, a izvor za Financial Times navodi da Revolut ‘definitivno pokušava da učini sve prave stvari’ i da je menadžment shvatio da moraju da ulažui u procese i kontrole.

Interne kontrole preduzeća uključuju sisteme i procese koji osiguravaju to da je njegovo finansijsko izvještavanje pouzdano i u skladu sa zakonskim i regulatornim obvezama.

Uz sve to, Revolut Group Holdings Ltd, matična firma grupe, i Revolut Ltd moraju da podnesu završne račune za 2021. do kraja septembra. Kasne s predajom rezultata već tri mjeseca za firmu Revolut NewCo UK, koja tek treba da dobije bankarsku licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a za koju je Revolut podnio zahtjev u januaru 2021. Ostale britanske podružnice, uključujući Revolut FIC Ltd, koja upravlja digitalnom imovinom, i Revolut Travel Ltd, takođe bi trebale da dostave poslovne rezultate krajem septembra.

Odlazak menadžera

Iako se kašnjenja u podnošenju predaji godišnjih rezultata rijetko kažnjavaju, ona mogu dovesti do kaznenog progona direktora kompanije, što uključuje glavnog izvršnog direktora Revoluta Nikolaja Storonskog, pa i građanskih kazni protiv same kompanije.

Revolut je nedavno proslavio sedam godina od osnivanja, a danas ima oko 20 miliona korisnika i tržišna vrijednost iznosi mu 33 milijarde dolara.

Financial Times navodi da su, uz takav brz rast, doživjeli zabrinjavajući ‘egzodus’ top menadžera u posljednjih nekoliko mjeseci ostavke su dali direktorka za procjenu i mjerenje rizika Viktorija Stabs, direktorka regulatorne usklađenosti Žastin Vuton i službenik za izvještavanje o pranju novca Metju Seneviratne, prenosi tportal.

O strahovanjima američkih bankarskih regulatora u vezi širenja fintech industrije čitajte u posebnoj priči ovdje.

Američki regulator: Širenje fintech usluga može dovesti do krize u bankarstvu

banner konkurs ministarstvo kulture i medija