bitcoin, bitkoin, kriptovalute, dolar

Bitcoin nastavio da raste, približio se granici od 50.000 dolara

Podijeli

Bitcoin je blizu 50.000 dolara, nastavljajući zapanjujući rast, piše CNN.

Američka televizija podsjeća da je za samo dva mjeseca u ovoj godini, vrijednost ove kriptovalute porasla skoro 20.000 dolara.

Digitalna valuta dostigla je, dakle, rekordnih 49,714.66 dolara u nedjelju, prije nego što je blago oslabio. Bitcoin je u posljednja 24 sata ojačao oko 4%.

Ulagači su poslali cijenu bitcoina u nebesa, jer su Federalne rezerve smanjile kamatne stope gotovo na nulu u martu 2020. (i očekuje se da će ih zadržati tamo još nekoliko godina), ozbiljno oslabivši američki dolar.

To čini bitcoin, uporedno, atraktivnom valutom. Broj bitcoina na svijetu je ograničen pa ulagači vjeruju da se nakon isteka zalihe vrijednost digitalnog novčića može samo povećavati.

Dok bitcoin naglo raste do najviših nivoa, veliki ulagači ga podstiču, a velike potrošačke kompanije počinju sve više da ga prihvataju u svoje sisteme.

Proizvošač električnih automobila Tesla je prošle sedmice objavio da bi uskoro mogao prihvatiti digitalnu valutu kao sredstvo plaćanja za svoje automobile, istovremeno objavljujući da dio svoje gotovine drži u bitcoinima (1,5 milijardi dolara), a ne u tradicionalnoj valuti, dolaru.

U srijedu je i Mastercard najavio da će tokom ove godine podržati “odabir kriptovaluta” direktno na svojoj mreži.