Bitcoin, bitkoin, kriptovalute, euro

Kako su Mask, Gejts i Jelen srušili vrijednost bitcoina

Podijeli

Bitcoinova vožnja toboganom se nastavlja.

Najpoznatija kriptovaluta u nedjelju je naglo porasla na novi rekord, iznad 58.000 američkih dolara, ali je u utorak rano ujutro pala na malo iznad 46.000 američkih dolara.

Ovaj potez uslijedio je, kako ocjenjuje CNN, nakon skeptičnih komentara izvršnog direktora Tesle Ilona Maska, ministarke finansija Dženet Jelen i suosnivača Microsofta Bila Gejtsa.

Cijena bitcoina se stabilizovala oko 48.000 američkih dolara na početku trgovanja u utorak, ali to je i dalje pad više od 10% u odnosu na dostignuti nivo od ponedjeljka.

Bitcoin je doživio vrtoglav rast nakon nedavne vijesti da je Tesla uložila 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu, što je dovelo do nadi da kriptotržište postaje važan instrument investicija za velike tvrtke .

No, čak i Mask počinje pokazivati ​​zabrinutost zbog ovakvog skoka bitcoina, napominjući u tweetu od subote da smatra kako se cijene i bitcoina i ethereuma, druge najveće kriptovalute na svijetu, “čine visokima”.

U ponedjeljak je Jelen, bivša predsjednica Federalnih rezervi, također iznijela neke sumnje u stabilnost kriptovalute. Govoreći na njujorškoj konferenciji TImes DealBook, Jelen je rekla da je bitcoin “krajnje neefikasan način sprovođenja transakcija” i izrazila zabrinutost zbog njegovih divljih kolebanja cijena.

“To je vrlo špekulativna imovina i mislim da bi ljudi trebalo da se čuvaju. Može biti krajnje nestabilno i brinem se zbog potencijalnih gubitaka koje bi ulagači mogli pretrpjeti”, istakla je Jelen.

Ni negativni komentari Gatesa nijesu išli u korist kriptovaluti. U intervjuu za Bloomberg, Gejts je rekao da je jedno za Maska i Teslu ulagati u bitcoin, ali to ne znači da bi prosječni investitori trebalo da slijede taj put.

“Moja generalni savjet je da, ako imate manje novca od Ilona, ​​vjerovatno biste trebali pripaziti pri odluci”, dodao je Gejts.

Svi osim predsjednika Amazona Džefa Bezosa trenutno imaju manje novca od Ilona – uključujući samog Gejtsa.

Uprkos nedavnom padu, cijene bitcoina i dalje rastu na godišnjem nivou i to za više od 65%. Taj dramatični nalet aktivira alarm za mnoge na Wall Streetu, podsjećajući neke stratege na prethodne tržišne balone i špekulativne mahnitosti.

“Iako je bitcoin posljednjih mjeseci stekao značajan kredibilitet zbog interesa institucionalnih ulagača, to bi i dalje mogao biti digitalni ekvivalent maniji lala koja je zahvatila Holandiju u 17. vijeku, kada je cijena te biljke lansiralo na astronomske i neodržive maksimume prije njihovog neizbježnog pada”, ocijenila je u ponedjeljak Kristina Hooper, glavna strateškinja u kompaniji Invesco.