bitcoin, crypto
Foto: Pixabay

Bitcoin prešao 60.000 dolara prvi put od 2021.

Podijeli

Cijena bitcoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom može pripisati odobrenju 11 ETF-ova koji će ulagati u bitcoin.

To je ostvarenje dugogodišnjeg cilja mnogih u kriptoindustriji i snažan podsticaj rastu cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Bitcoin je najviše vrijedio 2021. godine kada mu je cijena iznosila 68.789 dolara.

Šta su bitcoin ETF-ovi?

ETF (Exchange Traded Fund) su fondovi namijenjeni malim ulagačima, a posao im je da prikupljaju mala ulaganja velikog broja investitora, čime oni stiču udio u fondu, a ukupna prikupljena sredstva fond dalje investira, na primjer u dionice.

Njima se trguje na berzi, što je prednost u odnosu na ostale fondove, a naplaćuju puno manje naknade u odnosu na ostale oblike investiranja. Regulisani su i smatraju se relativno sigurnim oblikom ulaganja. Naravno, nivo rizika puno zavisi od imovine u koju fond ulaže, a bitcoin je fundamentalno jako rizična imovina.

Cijena bitcoina skočila je preko 60.000 dolara prvi put od 18. novembra 2021. godine. Ovaj dan označava kraj pauze od 832 dana. Vodeća svjetska kriptovaluta porasla je za gotovo 16 odsto u posljednja tri dana.