Srbija se preko euroobveznica zadužila za milijardu eura

Podijeli

Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u eurima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde eura, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Novac će, kako su precizirali, biti iskorišćen za vraćanje “nekih starih i skupih dugova”.

Usljed velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde eura, delegacija Srbije je uspjela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospijeća od 12 godina.

“Ovom transakcijom nastavljaju se uspjesi Srbije na tržištu kapitala”, ocijenio je ministar finansija Siniša Mali.

Dodao je da su današnje kamatne stope, “koje smo dobili u uslovima neizvjesnosti na tržištu, dok još traje pandemija korona virusa”, umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5 odsto.

“Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom euroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine”, rekao je Mali i kao primjer naveo da u septembru dospijeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je “niže nego na početku epidemije”, i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

“Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primjer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga”, zaključio je Mali.