Mercator Ljubljana

Fortenova grupa preuzima Mercator

Podijeli

Na Skupštini dioničara depozitnih potvrda Fortenova grupe, koja je sazvana za 12. mart, dioničari će glasati o nekoliko ključnih odluka, kao što je prenos dionica poslovnog sistema Mercator sa Agrokora na Fortenova grupu.

Ukoliko dioničari prihvate prenos akcija Merkatora, Fortenova grupa će dobiti odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom u iznosu od najviše 390 miliona eura, koji bi se koristio za kreditiranje Mercatora u svrhu refinansiranja duga te kompanije prema bankama, navodi se u saopštenju Fortenova grupe koje prenosi portal Bonitet.

Pored toga, dioničari će odlučivati i o zamjeni dionica koje Sberbanka ima u Merkatoru za udjele u Fortenova grupi.

„Izglasavanjem i realizacijom tih odluka, a po dobijanju odobrenja regulatora za koncentraciju Merkatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skoriji prenos dionica poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu“, navedeno je u saopštenju.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, kroz maloprodajni lanac IDEA.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško kazao je da je uvjeren da će prenos dionica Merkatora biti zaključen do kraja ovog mjeseca, ukoliko dioničari sljedećeg petka izglasaju predložene odluke.

„Pred nama je vrlo važna skupština, jer će na njoj dioničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za naše poslovanje. Prije svega, prihvatanjem predloženih odluka vezanih za Mercator ispuniće se preostali elementi Nagodbe povjerenika Agrokora. Posebno me raduje što će se time i formalno zaključiti sve obaveze koje proizlaze iz nagodbe i to tačno tri godine nakon što sam u složenim okolnostima prihvatio izazov upravljanja postupkom vanredne uprave Agrokora. Izglasavanjem i sprovođenjem odluka Skupštine biće konsolidovano vlasništvo unutar Grupe, novim finansiranjem konsolidovaćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduslove za konsolidaciju maloprodaje na nivou cijelog regiona i jačanje naše pozicije u toj djelatnosti. Ukoliko dioničari sljedećeg petak izglasaju predložene odluke, uvjeren sam da ćemo prenos dionica Mercatora zaključiti do kraja ovog mjeseca“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Fortenova grupa preuzela je 1. aprila 2019. godine poslovanje Agrokor grupe, koju je činilo 159 kompanija.