Tesla se suočava s novom stvarnošću opasne konkurencije

Podijeli

Kompanija Tesla se uhvatila u koštac na globalnom tržištu s oštrom konkurencijom, jer i tradicionalni proizvođači automobila guraju električne modele, kako bi uhvatili korak s vizijom Ilona Maska o budućnosti električnih vozila.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Fordov električni SUV, Mustang Mach-E, počeo je ozbiljno da ugrožava Teslinu prodaju, dok je u Evropi njemački Volkswagen već pobijedio Maskove automobile i postao najveći prodavac svih električnih automobila prošle godine, pokazuju podaci koje prenosi The Wall Street Journal.

Na drugim tržištima, poput Azije, Tesla je zadržao ili čak povećao svoj udio.

Fordov električni automobil imao je solidan udio od 12% u isporuci e-automobila u SAD prošlog mjeseca, dok je Teslin tržišni udio pao na 69%, sa oko 79% iz prošle godine.

Kupci u Zapadnoj Evropi su registrovali oko 98.000 Teslinih vozila u 2020, oko 11% manje nego godinu ranije, dok je registracija svih električnih automobila više nego duplirana, prema podacima Schmidt Automotive Research-a.

Teslin udio je pao na oko 13%, sa skoro 31% koliko je iznosio godinu ranije.

Iz Tesle niko nije htio da odgovori na novinarske upite za komentar o ovim tržišnim promjenama.

Očekuje se da će se Tesla tek u narednim godinama suočiti s jačom konkurencijom. Tradicionalne kompanije iz ove industrije, uključujući Volkswagen i General Motors već ulažu milijarde dolara u pojačavanje njihove električne ponude. Teslini gubici na tržišnom udjelu u SAD-u i Evropi mogli bi ukazivati ​​na to da se ta konkurentna dinamika počinje odvijati, ocjenjuje WSJ.

Proizvođači automobila sve se više takmiče na rastućem svjetskom tržištu, djelimično podstaknuti državnim naporima da postupno ukine automobile koji se pokreću fosilnim gorivima. Tesla, međutim, još ima neke strateške prednosti u odnosu na rivale, uključujući mrežu namjenskih stanica za punjenje vozila.

Popularnost konkurentskih plug-in modela na nekim tržištima vrši pritisak na Teslu da poveća proizvodnju i proširi svoj proizvodni obim. “Odjednom su se pojavili igrači s druge strane”, rekao je Matijas Šmit, nezavisni auto analitičar iz Njemačke. “Ključ Tesle je da poveća ponudu.”

Rastuća konkurencija dolazi u nestabilnom vremenu za Teslu. Kompanija je, nakon snažnog rasta 2020. uprkos pandemiji, u februaru nakratko ugasila američku fabriku automobila u Fremontu u Kaliforniji zbog nedostatka dijelova.

Tesla je takođe najavio da bi proizvodnja u ovom kvartalu mogla biti umanjena nižim modelom S limuzine i modelom X sportsko-privrednih vozila jer priprema novije verzije oba modela, iako povećava proizvodnju svog kompaktnog sportskog vozila Model Y u Kini.

Tesline dionice, koje su prošle godine porasle više od 700%, povukle su se za oko 25% od januara do ove srijede. Dionice su u četvrtak porasle više od 3%.

Iako su se rivali probili na nekim tržištima, Tesla i dalje raste. Kompanija je prošle godine isporučila gotovo pola miliona vozila širom svijeta, što je više od jedne trećine u odnosu na 2019. godinu, a cilj joj je brži rast 2021. godine.

Tesla je 2020. godine gotovo utrostručio isporuke u odnosu na godinu ranije u azijsko-pacifičkoj regiji, dok je povećavao proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju, prema EV-volumes.com, koji prati globalnu prodaju električnih vozila. Podaci su pokazali da je ta potražnja pomogla da se Teslin udio u globalnoj prodaji potpuno električnih vozila prošle godine održi na oko 22%.

Teslin dugoročni rast djelimično će podstaknuti dvije nove fabrike vozila koje planira otvoriti ove godine: jedna u blizini Ostina u Teksasu i druga kod Berlina, prva u Evropi. Takođe je proširio proizvodne kapacitete u Fremontu i u svom relativno novom pogonu u Šangaju.