Milojko Spajić

Spajić o otplati 240 miliona duga: Jučerašnji dan bio običan a mogao je biti finansijski armagedon

Podijeli

Vlada Crne Gore je u petak platila 240 miliona eura duga na osnovu obveznica emitovanih 2016. godine, a novac je obezbijeđen iz decembarskog zaduženja od ukupno 750 miliona eura.

Zaduženje je izazvalo mnogo reakcija stručne i laične javnosti, a jedna od ključnih zamjerki na račun te odluke bio je nedostatak transparentnosti.

Na komentare o otplati duga, oglasio se i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je ocijenio da se ništa dramatično nije desilo

“Mjesecima su kritizeri pravili predstavu oko obveznice,a da nije emitovana, jučerašnji dan sa €240m otplate duga iz 2016 bi ličio na dan posle finansijskog armagedona. Juče je bio običan dan kao i svaki drugi, u CG koja tu transakciju nije ni registrovala”, napisao je on na Twitteru.

Na ovaj komentar opasku je imao bivši ministar poljoprivrede, Petar Ivanović koji je Spajiću zamjerio i kamatnu stopu po kojoj se Crna Gora zadužila u decembru prošle godine.

“Spajić je u decembru 2020. zadužio CG po kamatnoj stopi od 2.875%, za razliku od prethodne vlade koja se u septembru 2019. zadužila po stopi od 2.55%. Koliko košta 0.32% na 10 godina? Koliko iznosi provizija? Sve je registrovano ministre. Djela, a ne riječi!”, napisao je Ivanović u tvit-komentaru: