Bernie Sanders

Sanders predlaže veće oporezivanje korporacija

Podijeli

Američki ljevičarski senator Berni Sanders namjerava da predloži da se znatno više oporezuju kompanije. On priprema zakon koji će se odnositi na korporacije u kojima izvršni direktori imaju zaradu 50 puta višu od prosječne plate radnika.

U međuvremenu, njegova Demokratska stranka i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pokušavaju da nađu način kako više oporezovati korporacije i pojedince s velikim dohotkom, a da istovremeno omoguće poreske olakšice radnicima.

The Wall Street Journal piše da je Sandersov predlog da se povećaju porezi za kompanije koje imaju bruto prihod veći od stotinu miliona dolara godišnje, pri čemu izvršni direktor zaradi 50 puta više od radnika.

Porast poreza bi iznosio 0,5 odsto pri omjeru plate izvršnog direktora 50 prema jedan, a bio bi i do pet posto pri omjeru 500 prema jedan.

Bajdenova administracija razmatra povećanje poreza kako bi mogla da finansira najavljene velike infrastrukturne i energetske projekte, te stvaranje radnih mjesta.

Predsjednik SAD-a smatra da će dobiti podršku stranačkih kolega sa ovaj plan. Sanders i ostali demokrati su obećali da će se zalagati i za povećanje plata.

Prije nekoliko dana senatorski Odbor za budžet, kojim predsjedava Sanders, je pozvao izvršnog direktora Amazona i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Džefa Bezosa da prisustvuje saslušanju o nejednakosti u prihodima. No, Bezos je odbio poziv.