Džef Bezos, Amazon, najbogatiji čovjek na svijetu

Bogatstvo od 177 milijarde dolara: Bezos je četvrtu godinu najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Osnivač Amazona Džef Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu, prema godišnjoj listi američkog magazina Forbes.

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 177 milijardi dolara.

Inače, broj milijardera na Forbsovoj ovogodišnjoj listi najbogatijih ljudi na svijetu porastao je na 2.755, novih je 660. Njihova ukupna vrednost je 13,1 hiljada milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih osam.

Na listi je najviše napredovao Ilon Mask koji je do drugog mjesta na listi došao zahvaljujući porastu zarade za nevjerovatnih 126,4 milijardi dolara. On je prošle godine bio 35. na listi sa 24,6 milijardi dolara imovine.

Treći je većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), francuski tajkun Bernar Arno, koji je gotovo udvostručio bogatstvo na 150 milijardi dolara.

Četvrto mjesto je zadržao osnivač Microsofta, Bil Gejts sa 124 milijarde dolara a peti je osnivač Facebooka, Mark Zakerberg, sa bogatstvom od 97 milijardi.

Najbogatija žena na svijetu, ujedno i 12. na listi, vlasnica je Loreala, Fransoaz Betankur Majers, s 73,6 milijardi dolara.

SAD i dalje imaju najviše milijardera – 724, ali ih Kina sustiže sa 698 milijardera. U Evropi ih je 628.

Peking je postao grad sa najviše milijardera i na taj način prestigao Njujork koji je držao rekord sedam godina i ima 99 milijardera, piše Beta.