Bitcoin, bitkoin, kriptovalute, crypto

Prekretnica: Šta se dešava s bitcoinom?

Podijeli

Kada je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut, piše Siniša Malus iz SEEbiz-a.

Ako se najveća kriptovaluta uskoro ne uspije da se probije iznad 60.000 američkih dolara, signal impulsa srušiće se, napisali su stratezi predvođeni Panigirtzoglouom u utorak.

Vjerovatno su trgovci, uključujući savjetnike za trgovinu robom (CTA) i kriptofondove, barem djelimično bili iza skupljanja dugoročnih futuresa bitcoina posljednjih sedmica, kao i odmotavanja proteklih dana, rekli su.

“Tokom posljednjih nekoliko dana bitcoin futures tržišta doživjela su oštru likvidaciju na sličan način kao sredinom februara prošle godine, sredinom januara 2020. ili krajem prošlog novembra”, rekli su stratezi.

“Signali zamaha prirodno će s ovog nivoa propadati nekoliko mjeseci, s obzirom na njihovu i dalje povišen nivo.”

U ta tri prethodna slučaja ukupni impuls protoka bio je dovoljno jak da omogući bitcoinu da se brzo probije iznad ključnih nivoa, a prinosi su se gomilali u režiji maloprodajnih trgovaca, napomenuo je JPMorgan.

“Hoćemo li ponoviti te prethodne epizode u trenutnoj konjukturi, tek ćemo vidjeti”, rekli su stratezi.

Vjerovatnoća da će se to ponoviti čini se manjom, jer opadanje impulsa djeluje naprednije i time ga je teže preokrenuti, dodaju. Prilivi u bitcoin fondove takođe se čine slabima, rekli su.

Bitcoin je narastao na čak 64.870 dolara u vrijeme Coinbaseovog izlaska na berzu prije nedjelju dana, ali se povukao ispod 60.000 dolara.

Kriptovaluta je od početka godine i dalje u plusu i to oko 90%.