crypto, bitcoin, ethereum

Tržište kriptovaluta se konsolidovalo, bitcoin u usponu

Podijeli

Bitcoin je jutros preskočio nivo od 21.500 dolara, što je njegova najviša vrijednost u gotovo mjesec dana, javljaju agencije.

Tržište kriptovaluta konsolidovalo se posljednje dvije sedmice, nakon što je bitcoin sredinom juna doživio pad na oko 17.000 eura, a konkretne padove cijena u istom razdoblju doživjele su i druge kriptovalute.

Trenutno se bitcoinom trguje oko cijene od 19.900 eura, čini se da je pronašao i lokalnu bazu trgovanja po ovoj cijeni. Kao druga najveća kriptovaluta, ethereum se trguje po cijeni od 1.140 eura i održao se nešto bolje od bitcoina u posljednje dvije sedmice.

Makroekonomski uslovi i dalje su nepovoljni za tržišta rizičnog kapitala, a kao rezultat toga tržište kriptovaluta, slično berzi, ima silazni trend cijena. U takvoj situaciji najpametnije je na tržištu kriptovaluta pratiti kretanje cijene bitcoina koji je u prošlosti bio vodeći indikator u preokretu primarnog trenda, javlja Hina, prenosi SEEbiz.

Ne treba očekivati značajnije poboljšanje na tržištu dok bitcoin ne pokaže znakove snage. Cjenovno najvažnija kriptovaluta ima najgori kvartal u istoriji svog postojanja. Obično medvjeđi trendovi imaju kratkoročna povećanja cijena, u drugom kvartalu 2022. bitcoin ni to nije uspio.

Solana je objavila da razvija vlastiti mobilni telefon u saradnji s OSOM-om, vodećom kompanijom za razvoj Android sistema.