Italija i Grčka u strahu od budućih poteza ECB-a

Podijeli

Očekivano, Evropska centralna banka u četvrtak nije mijenjala monetarnu politiku. Predsjednica te institucije koja vodi monetarnu politiku na nivou zone eura, Kristin Lagard vjeruje da je još dug put do stabilnog oporavka i da je rasprava o smanjenju zamaha djelovanja preuranjena.

Vakcinisanje stanovništva i predviđeno postupno ublažavanje mjera suzbijanja pandemije podupiru očekivanja čvrstog oporavka privredne aktivnosti u ovoj godini, poručila je ona s konferencije za medije nakon sjednice upravnog vijeća.

Očekuje se da će kamate ostati na nuli, gdje su bile pet godina, barem do sljedeće godine, što je loša vijest za štediše, ocjenjuje SEEbiz. Naime, banke sve više troškove na negativne kamatne stope na depozite prebacuju na štediše, na primjer, slovenačka NLB će od 1. jula spustiti prag za poreze na stanovništvo na 100.000 eura.

Pitanje je šta će se dogoditi s ECB-ovim programom otkupa pandemijskih obveznica. Otkupi će biti veći u tekućem kvartalu nego u prvim mjesecima godine, a već bi se na sastanku ECB-a u junu moglo odlučiti da se u trećem tromjesečju započinje sa smanjivanjem kupovine.

Za najzaduženije evropske zemlje, poput Grčke (dug premašuje dvostruko veći godišnji BDP) i Italije, to su loše vijesti.

Trenutno se obje zemlje mogu zadužiti s nevjerovatnom lakoćom, čak i uz grčku desetogodišnju obveznicu, potreban je prinos ispod jedan odsto. M&G Investments tvrdi da je stoga vrijeme za prodaju kratkoročnih (kratkoročnih) obveznica perifernih eVropskih zemalja, što znači da očekuju pad cijena ovih obveznica i povećanje prinosa.