Apple, Apple store, iphone

Italija kaznila Apple i Amazon: Tehnološki divovi moraju da plate više od 200 miliona eura

Podijeli

Italijansko tijelo protiv monopola kaznilo je američke tehnološke divove Amazon i Apple s ukupno više od 200 miliona eura zbog utvrđene saradnje protiv konkurencije u prodaji proizvoda Apple i Beats.

Ugovorne odredbe sporazuma između kompanija iz 2018. značile su da je samo odabranim preprodavačima dopušteno da prodavaju proizvode Apple i Beats na Amazon.it, saopštilo je državno tijelo, dodajući da takva praksa predstavlja kršenje pravila Evropske unije i loše utiče na konkurenciju u cijenama.

I Apple i Amazon su saopštili da će se žaliti na odluku italijanskog regulatora.

Vlasti su izrekle kaznu od 68,7 miliona eura Amazonu i 134,5 miliona eura Appleu, naloživši kompanijama da ukinu ograničenja kako bi prodavačima originalnih Apple i Beats proizvoda dali pristup Amazon.it-u na nediskriminirajući način.

Iz Apple-a kažu da, u cilju obezbjeđenja da kupci kupuju originalne proizvode, blisko sarađuju s partnerima prodavačima i imaju posvećene timove stručnjaka širom svijeta koji sarađuju s organima za sprovođenje zakona, carinom i trgovcima.

Amazon je u posebnom saopštenju naveo da “se snažno ne slaže s odlukom italijanskih vlasti i da je predložena novčana kazna nerazmjerna i neopravdana”.

“Odbijamo sugestiju da Amazon ima koristi isključivanjem prodavača iz naše trgovine, budući da se naš poslovni model oslanja na njihov uspjeh. Kao rezultat sporazuma, italijanski kupci mogu da pronađu najnovije Apple i Beats proizvode putem našeg sercisa, koristeći katalog koji je više nego udvostručen, uz bolje ponude i bržu dostavu”, rekao je Amazon.