Britanci se okreću jesenjem odmoru

Podijeli

Britanci sve više odustaju od ljetnjeg odmora i rezervišu jesenje termine zbog neizvjesnosti koja obavija međunarodna putovanja, objavili su turoperatori.

Thomas Cook je saopštio da su mu jesenje rezervacije 50 odsto više od uobičajenih nivoa, a luksuzni turoperator Kuoni navodi da kupci “čekaju polovinu oktobra”, a među najpopularnijim odredištima su Grčka i Karibi, navodi BBC, prenose agencije.

Neki pak strahuju da će cijene porasti zbog manjeg broja zemalja otvorenih za turiste.

Britanska vlada planira da omogući međunarodna putovanja od 17. maja, uz mapu koja će zemlje razvrstati uz oznaku crvene, žute i zelene boje, zavisno od stope zaraze, vakcinisanosti stanovništva i prevalenciji zabrinjavajućih varijanti virusa.

Britanci će tek oko tog datuma doznati u koje će zemlje moći putovati, napominje BBC.

“Ljudi koji žele putovati nervozni su jer ništa nije sigurno. Potrebna nam je potvrda tih vladinih ‘semafora’ kako bi se uspostavilo povjerenje”, saopštilo je Udruženje nezavisnih turoperatora.

Neizvjesnost je podstakla skok rezervacija za jesenji odmor, pa odmori u septembru i oktobru čine čak 30 odsto ukupnih godišnjih rezervacija Thomasa Cooka. To je 50 odsto više no što grupa inače bilježi u tim mjesecima.

“Klijenti su nedvosmisleno skloniji jesenjim mjesecima nego što bismo očekivali u uobičajenim okolnostima”, tumači portparol Thomasa Cooka.

Mnogi su već rezervisali odmor na domaćim odredištima u julu i avgustu, a “sedam dana sunca na Mediteranu” traže nakon ljeta, dodao je.

Prema Thomasu Cooku, Grčka je najpopularnije odredište za jesenji odmor, a Rodos je najtraženije ostrvo, iza kojeg slijede Krit, Santorini i Mikonos.

Na drugom su mjestu Kanarska ostrva, popularno odredište za zimski odmor s puno sunčanih dana.