Oporavak: Crnogorski Telekom bilježi rast dobiti u prvom kvartalu

Podijeli

Stabilan nivo prihoda i rast dobiti u odnosu na isti period prethodne godine, stabilna pripejd baza i rast baze postpejd korisnika – obilježili su poslovanje Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu 2021. godine. Iz Telekoma poručuju i da je to rezultat kako reorganizacije procesa u kompaniji tako i nove strategije koja akcenat stavlja na korisničko iskustvo.

“Želimo da učinimo sve što možemo da korisnici osjete da brinemo o njihovim potrebama i da se, koristeći naše servise i usluge, nalaze u dobrim rukama. Zbog toga smo prošlu godinu, uprkos velikom pritisku epidemije na poslovanje, iskoristili da dodatno poboljšamo i unaprijedimo procese u kompaniji kako bismo još brže i još bolje odgovarali na zahtjeve i potrebe korisnika.

Istraživanje njihovog zadovoljstva koje se sprovodi u cijeloj Deutsche Telekom Grupi pokazalo je da su naši korisnici posebno zadovoljni brzinom fiksnog interneta, a dodatno se ističe i zadovoljstvo korisnika brzinom Telekom mobilnog interneta“, kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma.

U veoma izazovnoj poslovnoj i ekonomskoj situaciji, Crnogorski Telekom je uspio da postigne stabilan nivo prihoda, koji su u prvom kvartalu 2021. iznosili 17,7 miliona eura, što je svega 1.8% (0,3 miliona) niže u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. Taj pad je uslovljen nižim prihodima u segmentu fiksne telefonije i padu prihoda od veleprodaje, odnosno rominga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 6,3 miliona, što je svega 1% manje u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Neto dobit iznosila je 0,4 miliona, što je rast od 54% u poređenju sa istim periodom u 2020. godini.

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem prvog kvartala 2021. godine bilo je aktivno 248 hiljada postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 7 hiljada (3%) više nego u prvom kvartalu 2020. godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment. Vrijedi istaći da je broj aktivnih pripejd SIM kartica ostao na nivou prvog kvartala prethodne godine, što je suprotno negativnim trendovima iz prethodnih godina. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 21 hiljada (12%), i iznosio je 203 hiljade.

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 108 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 16% u poređenju sa prvim kvartalom 2020. godine, i iznosio je 25 hiljade korisnika. Broj TurboDSL korisnika iznosio je 33 hiljade, što je rast od 6% u odnosu na uporedni period.

Iz Telekoma ističu da su se osim posebne brige o korisnicima i razvijanju novih servisa, tokom godine koju je obilježila epidemija dodatno posvetili i brizi o zaposlenima.

“Nezavisna konsultantska kuća SELCETIO iz Hrvatske od aprila prošle godine priznanjem ‘Izvrsnost u izazovima’ nagrađuje one kompanije koje demonstriraju visok nivo brige za svoje zaposlene tokom pandemije koronavirusa. Ciljevi priznanja jesu naglašavanje važnosti kvalitetnog upravljanja zaposlenima i podsticanje dijeljenja dobrih praksi koje su mnoge kompanije pokrenule tokom ovog perioda pandemije, a Crnogorski Telekom je prva telekomunikaciona kompanija iz Crne Gore s ovim priznanjem.

Takođe, uz korisnike i zaposlene, ove godine smo brinuli i o zajednici, pa smo kroz donaciju Cloud Call centra, našeg naprednog digitalnog rješenja namijenjenog kompanijama u Crnoj Gori, Ministarstvu zdravlja Crne Gore značajno olakšali pokretanje nacionalnog centra za vakcinaciju 1717, kako bi svi građani u zemlji brzo i lako iskazali interesovanje za vakcinaciju, ali i kako bi se ubrzao proces imunizacije u Crnoj Gori. Naš cilj dakle nije samo da pružimo najbolje korisničko iskustvo na tržištu, već i da kreiramo i obezbijedimo najbolja digitalna rješenja našim partnerima kad god su im potrebna“, zaključila je Cibulskaja.