Vitalik Buterin, Ethereum

27-godišnji tvorac ethereuma sada je milijarder

Podijeli

Vitalik Buterin, 27-godišnji rusko-kanadski programer, stvorio je ethereum 2013. godine kada je imao 19 godina Sada Buterin u svom novčaniku drži oko 333.500 etera. Pomnožite to s rekordno visokih 3.500 dolara u eteru u utorak i dobićete više od 1,1 milijardu dolara. Nije loše.

Buterin je suosnivač Bitcoin Magazina, publikacije koja pokriva bitcoin i druge kriptovalute, 2012. Godine 2014. izabran je za člana Thiel Fellowship, dvogodišnjeg programa koji je stvorio milijarder Peter Thiel koji “mladim ljudima daje 100.000 dolara koji žele da grade nove stvari umjesto da sjede u učionici”.

CNN piše da nije posebno aktivan na društvenim mrežama, što je iznenađujuće s obzirom da ima 1,4 miliona pratilaca na Twitteru.

Cijene etera više su se nego učetverostručile 2021. godine i porasle su za 375%. Kriptovaluta je trenutno druga najveća digitalna valuta po tržišnoj vrijednosti – nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitcoina. Ukupna vrijednost cjelokupnog ethereuma u opticaju sada iznosi oko 403 milijarde dolara, prema podacima CoinMarketCap-a. Cijena jednog etera u utorak je iznosila 3.482 dolara.

Iako investitori kupuju i prodaju na hiljade različitih kriptovaluta – uključujući dogecoin s Ilonom Maskom, eter i bitcoin čine gotovo dvije trećine cjelokupnog globalnog tržišta kripto tržišta u iznosu od 2,3 biliona dolara.

Kripto entuzijazam naglo je porastao u aprilu kada je trgovačka platforma Coinbase izašla u javnost po procjeni od 86 milijardi dolara. Bitcoin je narastao na rekordno visok nivo, nakon čega je uslijedio divlji rast od 500% u dogecoinu, imovini koja je stvorena šalom, 2013. godine. Podržavaoci kriptovaluta godinama su insistirali na tome da bi ethereum, bitcoin i drugi digitalni novčići mogli da transformišu svijet finansija i s uspjehom Coinbaseovog debija na Wall Streetu, oni koji podržavaju napokon žive “svojih pet minuta.

Dio uzleta ethereuma može se pripisati činjenici da je kriptovaluta odabir za kupovinu mnogih nezamjenjivih tokena ili NFT-ova – digitalne umjetnine i druge kolekcionarske predmete koji se pretvaraju u jedinstvenu, provjerljivu imovinu kojom se lako trguje na blockchainu.