bitcoin, crypto, crypto coin
Foto: Art Rachen, Unsplash

Šta nam bitcoin govori o psihologiji investitora?

Podijeli

Bitcoin je u četvrtak gotovo dosegao 74.000 dolara, potom je kraj uslijedio unovčavanje dobiti i nestabilno trgovanje, uglavnom ispod granice od 70.000 (u nedjelju naveče kurs je pao na 65.000).

Sve više malih ulagača uvjereno je da je daljnji rast neizbježan, što je naivna pretpostavka koja je u prošlosti više puta bila kobna, piše Siniša Malus iz SEEbiz-a.

Psihologija investitora je stvarno čudna. Kad je bitcoin pao ispod 20.000 dolara, niko se na to nije obazirao, sad kad je tri puta skuplji, smatraju ga najboljom investicijom. Kada je lani u maju objavljeno Gallupovo istraživanje američkog javnog mnjenja, samo je četiri odsto ispitanika smatralo da je bitcoin najbolja dugoročna investicija. Posebno u starosnoj grupi od 18 do 49 godina bio je evidentan pad interesa za bitcoin (nakon njegovih padova 2022. godine).

Inače, nekretnine su na vrhu ove ankete od 2013. – bile su najbolja dugoročna investicija za 38 odsto Amerikanaca, slijedi zlato (25 odsto), dionice su bile zanimljive za samo 15 odsto ispitanika.

Uz to, posljednje istraživanje sprovedeno je prošlog proljeća kada je bitcoin bio nešto iznad 20.000 dolara i tek je počeo rasti. Stvari su se u međuvremenu dosta promijenile, a biće zanimljivo vidjeti šta će otkriti Gallupovo istraživanje ove godine. Bitcoin je na velika vrata ušao na Wall Street nakon što su regulatori odobrili bitcoin spot ETF-ove u januaru.

Prilivi u ove novoosnovane fondove su izvanredni, prije nekoliko dana dogodilo se i da je u jednom danu bilo priliva za više od milijardu dolara, što je ekvivalent više od 14700 bitcoina. Menadžer imovinom BlackRock imao je najveći udio (849 miliona dolara priliva) ovog rekordnog dana. Njihov ETF-fond kratice IBIT sada u svom portfelju ima više od 200.000 bitcoina vrijednih oko 15 milijardi dolara.