električni automobil, electric car charging, electric car, punionica za električne automobile

Prelaz na električna vozila ugasiće u Njemačkoj 200.000 radnih mjesta

Podijeli

Prelaz s motora s unutarnjim sagorijevanjem na one s baterijom smanjiće broj radnih mjesta u ključnom njemačkom automobilskom sektoru za trećinu, izračunao je institut ifo.

Njemačka vlada je prošle godine produžila program subvencija za kupovinu električnih vozila do 2025. godine kako bi podstakla građane na kupovinu i smanjila emisiju štetnih gasova.

Njemačka automobilska industrija već je krenula u istraživanje i razvoj, gradi nove kapacitete za elektrifikaciju, zajedno s digitalizacijom, što je pomoglo čuvanju zaposlenosti.

Sektor trenutno zapošljava oko 613.000 radnika, navodi Ifo.

“Na kocki je između 29 i 36 odsto radnih mjesta”, pokazalo je istraživanje instituta, koje je naručilo Udruženje automobilske industrije (VDA), a objavljeno je u četvrtak, prenose agencije.

Čak i ako se do 2025. i uvođenja “elektromobilnosti” umirovi oko 86.000 radnika, broj radnih mjesta koja bi mogla biti izgubljena ostaje velik, upozoravaju u institutu.

Prekvalifikacija bi trebalo sa počne odmah da se ublaže posljedice, rekao je vođa istraživanja Oliver Falck.

Proizvođači automobila mogli bi takođe sad vrate u svoje pogone proizvodne procese prepuštene podiizvođačima, ali to bi pogodilo dobavljače komponenti, primijetio je Falck.

“Prelaz na elektromobilnost veliki je izazov, posebno za srednje firme u sektoru snabdijevanja”, potvrdio je predsjednik ifoa Clemens Fuest.

U 2019. proizvodi vezani za motore s unutrašnjim sagorijevanjem vrijedili su 149 milijardi eura, naveo je Fuest.

Električnim automobilima nijesu potrebne ni glave cilindra, ni pumpe za gorivo, ni svjećice ni auspusi, podsjeća čelnik Ifoa.