Volkswagen

Njemci iznenadili: Rekordna dobit Volkswagena

Podijeli

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) zabilježio je neto dobit od 3,4 milijarde eura u prvom kvartalu, nakon 517 miliona eura u istom periodu prošle godine, koji je već bio obilježen zatvaranjem trgovina i fabrika automobila.

Grupa upozorava da će globalni nedostatak poluprovodnika imati puno veći uticaj u drugom tromjesečju, prenosi SEEbiz.

Dionice su imale slab dan, pale su dva odsto nakon što je proizvođač upozorio da bi njegova operativna marža za drugo tromjesečje mogla pasti na pet do 7,7 odsto u prvom kvartalu, zbog sve većeg manjka čipova.

Rekordna neto dobit u prvom tromjesečju pružila je investitorima Volkswagena savršenu priliku za zaradu na dionicama koje su do danas već imale rally godinu.

“VW je ostvario očekivane solidne operativne performanse, ali ima i nezgodnih detalja”, napisao je analitičar Bernsteina, Arndt Ellinghorst u istraživačkoj bilješci.

Dobit u Kini, najvećem Volkswagenovom tržištu, na koji otpada 40 odsto prodaje, pogoršavala se u oštroj suprotnosti s dobiti BMW-ove grupe i marke Daimler Mercedes-Benz.

Rezultati dva glavna domaća konkurenta VW-a bili su toliko jaki, da su ih obje kompanije smatrali dovoljno relevantnim za tržište da su otkrili naslovne brojke prije datuma izvještavanja.

Daimler je podigao prognoze za Mercedes.

“To bi trebalo pokrenuti temeljniju raspravu o položaju VW-a u Kini”, napisao je Ellinghorst.