influenseri, influencers, youtube, instagram, društvene mreže, social networks

Bitka za influensere: YouTube će potrošiti 100 miliona dolara kako bi namamio ljude s TikToka

Podijeli

YouTube će isplatiti 100 miliona dolara tokom sljedećih 18 mjeseci uticajnim korisnicima koji objavljuju YouTube Shorts, njihovu verziju kratkih video snimaka, konkurentske usluge kompanije TikTok.

Novac će ići u YouTube-ov kratkoročni fond i trošiće ga mjesečno na videozapise koji ostvare najviše pregleda i angažmana.

„Fond za Shorts prvi je korak na našem putu prema izgradnji modela unovčavanja kratkih videa na YouTubeu. To nam je glavni prioritet i trebaće nam neko vrijeme da ispunimo cilj“, napisala je Amy Singer, direktorica globalnog partnerstva za YouTube Shorts, u novom blogu.

“Aktivno radimo na tome i vidjećemo povratne informacije prikupljene od naše zajednice kako bismo pomogli u razvoju dugoročnog programa posebno dizajniranog za YouTube Shorts”, dodala je.

YouTubeov novi program finansiranja najnoviji je pokušaj kako bi se osnažila vlastita zajednica korisnika, u pokušaju da se nametnu sve jačoj konkurenciji.

TikTok je saopštio da će tokom sljedeće tri godine kroz svoj fond za kreatore potrošiti više od dvije milijarde dolara širom svijeta, dok Snap svojim korisnicima koji objavljuju u njegovom Spotlight feedu donira čak milion dolara dnevno. Mark Zakerberg nedavno je rekao i da Facebook razmišlja o uvođenju vlastitog fonda.

Influenseri pomažu privlačenje korisnika na platforma, publiku koju kompanije tada mogu unovčiti putem oglasa. Mnogo su godina web stranice društvenih mreža prepuštale autorima da sami smisle kako zaraditi novac. No, uspon TikTok- a zapanjio je industriju, posebno njen rani fokus na način na koji kreatori zarađuju ​​novac putem svojih profila. Kao odgovor na taj TikTokov nalet, konkurenti žure s uvođenjem sličnih opcija i programa kao što je YouTube-ov kratkoročni fond.

YouTube je lansirao Shorts prošle godine u inostranstvu a u SAD u martu. Prije objavljivanja u SAD-u, videozapisi su već ostvarili 6,5 milijardi pregleda.

Za razliku od većine industrije, YouTube se posvetio na davanje novca kreatorima video-snimaka, a njegov program koji dijeli prihod od oglasa i dalje se smatra “zlatnim standardom”, najboljim načinom zarade miliona dolara od društvenih mreža. A platforma postaje sve popularnija: 81% odraslih osoba u SAD-u reklo je da je gledalo YouTube prošle godine, u odnosu na 73% godinu dana ranije, prema istraživanju Pewa.

Iznos od 100 miliona dolara namijenjenih Fondu za Shorts nije sumarani iznos za YouTube, koji generiše preko 20 milijardi dolara godišnjeg prihoda. No, to je vjerojatno samo početna suma, a znajući YouTube-ov položaj u industriji, to će vjerovatno samo povećati ionako pomahnitalu konkurenciju da pokuša zadržati pažnju svojih influensera.