Evropska komisija: Crnogorski BDP ove godine će porasti 7,1 odsto

Podijeli

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) nakon prošlogodišnjeg pada od preko 15 odsto, ove će se godine oporaviti za 7,1 odsto, pokazuju nove projekcije Evropske komisije u koje je portal Investitor imao uvid.

Naredne, 2022. godine, crnogorska ekonomija će porasti dodatnih 6,5 odsto.

Ove godine će porasti i javna potrošnja, na talasu oporavka od efekata pandemije, i to 3,3 odsto, a naredne godine dodatnih 2,3 odsto.

Evropska komisija očekuje da će se oporaviti i tržište rada u Crnoj Gori. Zaposlenost će u ovoj godini porasti 7,1 odsto a dogodine još 2,3 odsto.

“Crna Gora je doživjela vrlo duboku recesiju 2020. godine jer je COVID-19 teško uzeo danak ekonomije zavisne od turizma, slabeći i vanjsku i domaću potražnju. Djelimični oporavak turizma i investicija predviđaju se za 2021. godinu”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Ocjenjuje se da bi se, bez obzira na trajnu štetu od pandemije na privredu i tržište rada, crnogorska ekonomija mogla približiti nivoima postignutim prije pandemije već 2022. godine, vođeno povratkom redovne turističke sezone s pozitivnim učincima na privatnu potrošnju, zaposlenost, vanjske bilanse i budžetske prihode.

Comments are closed.