Cijene nekretnina u svijetu skočile tokom pandemije

Podijeli

Tržište nekretnina doživjelo je procvat kakav nije zabilježen posljednjih 20 godina, pokazuje analiza CNN-a, na primjeru zemalja od SAD-a do Kine i Novog Zelanda.

Cijene nekretnina porasle su u prosjeku 6.7 odsto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na 2019. godinu u 37 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Iako se očekivao pad cijena zbog rasta nezaposlenosti, pandemija je izazvala rast cijena nekretnina po cijelom svijetu, a agenti tvrde da se stanovi i kuće kupuju vrlo brzo nakon što se stave na tržište.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj sve je više domaće potražnje za kućama s dvorištem i baštom izvan Londona i Pariza, a po Francuskoj rivijeri sada kupuju i Francuzi, a ne samo stranci.

Agenti iz Londona naglašavaju da „ljudi panično kupuju nekretnine”. Cijena kuća u Britaniji porasla je prošle godine za 8.5 odsto, najviše od 2014. godine. U Americi su cijene porasle za devet posto, prenose mediji.

Dovoljno govori podatak da kupci pazare kuće i na neviđeno.

Potražnja za stambenim jedinicama, kako se predviđa, trajaće i sljedeće godine, a zatišje može da se očekuje tek 2023, s tim da se ne očekuje veći pad cijena.