Evropska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu

Podijeli

Evropska ekonomija oslabila je u prvom kvartalu, potvrdio je u utorak Eurostat, a posljedice novog talasa pandemije koronavirusa reflektovale su se i u padu broja zaposlenih.

Sezonski prilagođeni BDP Unije pao je u prvom tromjesečju 1,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnji period, neposredno uoči širenja zaraze covidom 19, čime je evropski statistički zavod potvrdio procjenu s kraja aprila, prenose agencije.

U posljednja tri mjeseca 2020. aktivnosti su na godišnjem nivou smanjene 4,6 posto.

U eurozoni aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca pale za 1,8 odsto, nakon 4,9-postotnog pada na kraju 2020., što je takođe u skladu s prvom Eurostatovom procjenom.

Na tromjesečnom nivou, sezonski prilagođeni BDP Unije pao je u prvom tromjesečju 0,4 odsto, nakon 0,5-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2020.

U eurozoni aktivnosti su u periodu od januara do marta pale 0,6 odsto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje kada su se smanjile 0,7 odsto.

Time su EU i eurozona kliznuli u recesiju, prema ekonomistima koji je definišu kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnom nivou.

U trećem tromjesečju 2020. aktivnosti su se oporavile od pandemijskog šoka i poskočile na tromjesečnom nivou 11,7 odsto u EU i 12,5 posto u eurozoni.

Smanjena i zaposlenost

Pad aktivnosti očitovao se i u smanjenom broju zaposlenih u EU i eurozoni u prvom kvartalu i to 0,3 odsto u odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Broj zaposlenih smanjio se prvi puta od drugog tromjesečja 2020.

U posljednja tri mjeseca 2020. zaposlenost je na oba područja porasla za 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou, broj zaposlenih smanjio se u EU za 1,8 odsto, nakon 1,6-postotnog pada na kraju 2020.

U eurozoni pala je 2,1 posto, nakon 1,9-postotnog pada u prethodnom kvartalu, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Trend pada broja zaposlenih nastavljen je time na početku godine četvrti kvartal zaredom.

Oporavak Francuske

Samo tri zemlje Unijem prema raspoloživim podacima Eurostata, zabilježile su rast aktivnosti na godišnjem nivou, signalizirajući približavanje ekonomija pretpandemijskom nivou, pokazuje izvještaj evropskog statističkog zavoda.

Najveći rast bilježila je Francuska, 1,5 odsto, a slijedi Litvanija s jedan odsto i Slovačka s 0,5 odsto. U Austriji aktivnosti su stagnirale.

Najveći pad BDP-a na godišnjem nivou bilježili su Portugal i Španija, za 5,4 odnosno 4,3 odsto.

Slijedi Njemačka s padom aktivnosti za 3 odsto.

Na tromjesečnom nivou, najveći pad aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježio je Portugal, 3,3 odsto. Slijede Letonija s padom aktivnosti za 2,6 odsto i Njemačka gdje su se smanjile 1,7 odsto.

Najveći rast bilježila je Rumunija, za 2,8 odsto, a slijede Bugarska s 2,5 i Litvanija s 1,8 odsto.