Mark Zakerberg Facebook

Zakerberg pola godine neće dolaziti na posao

Podijeli

Facebook svojim zaposlenima daje veću fleksibilnost za rad van kancelarija – a Mark Zakerberg daje i lični primjer.

Naime, izvršni direktor Facebooka rekao je zaposlenima u posebnoj poruci u srijedu da planira da radi na daljinu najmanje polovinu sljedeće godine, potvrdio je portparol kompanije za CNN Business.

“Otkrio sam da mi je rad na daljinu dao više prostora za dugotrajno razmišljanje i pomogao mi da provodim više vremena sa svojom porodicom, što me čini srećnijim i produktivnijim na poslu”, napisao je Zakerberg u memorandumu svojim zaposlenim.

Facebook je u srijedu saopštio da će zaposlenima na svim nivoima kompanije omogućiti da se prijave za rad na daljinu, ako im to dopušta opis njihovog posla. Zaposleni koji se žele vratiti u kancelariju mogu to učiniti na fleksibilnoj osnovi, ali biće podsticani da najmanje pola svog vremena provedu u prostorijama kompanije. Prema zvaničnom pravilu firme, zaposleni mogu provesti do 20 radnih dana u godini za rad na daljinu.

Facebook će takođe postupno proširiti mogućnost rada na daljinu iz inostranstva, počevši od sljedeće sedmice, i to za zaposlene koji žele da se presele iz Sjedinjenih Država u Kanadu i iz bilo kojeg dijela Evrope ili Bliskog istoka u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zakerberg je ranije rekao da očekuje da će barem polovina radne snage Facebooka biti angažovana van kancelarija u sljedećih 10 godina.

Facebook nije jedina IT firma koja omogućava rad na daljinu svojim zaposlenima. Ranije je Twitter svojim radnicima dao mogućnost da trajno ostanu udaljeni od kancelarija ako im to dopušta njihov posao, dok Google od radnika nudi da sami izaberu kako im najviše odgovara da rade.

Apple i Uber usvojili su strože politike, zahtijevajući da se zaposleni vrate u svoje kancelarije najmanje tri dana u sedmici, počevši od septembra.