wind power park, vjetrenjače, vjetrogenerator

IKEA i Rockefeller u partnerstvu: Zajednički cilj vrijedan milijardu dolara

Podijeli

Dobrotvorna fondacija najvećeg svjetskog trgovca namještajem IKEA i američka fondacija Rockefeller objavile su u ponedjeljak da ove godine planiraju pokretanje milijardu dolara vrijedan fond koji će ulagati u programe vezane za obnovljivu energiju u zemljama u razvoju.

Fondom se cilja finansiranje programa za smanjenje milijardu tona emisija gasova sa efektom staklene bašte te ujedno osnaženje milijardu ljudi distribuiranjem obnovljive energije, saopštile su fondacije u zajedničkom saopštenju.

The Financial Times prenosi da će obje fondacije osigurati 500 miliona dolara rizičnog kapitala, uz nadu da će ove godine privući dodatna sredstva vrijedna 10 milijardi dolara iz međunarodnih agencija za razvoj, prije no što svoj fond otvore institucionalnim ulagačima u nastojanju da prošire ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

„Ovo može biti komercijalno isplativo. Milijardom dolara se prihvata rizik unaprijed i to može aktivirati na desetine milijardi dolara. Ovdje se ne kockamo. Vidjeli smo kako funkcioniše u Indiji. Znamo šta je potrebno da bismo postali uspješni“, rekao je predsjednik Rockefellerove fondacije Rajiv Shah.

Fondacije su, kako su javile, već potpisale sporazume s International Finance Corp, finansijske podružnice Svjetske banke, kao i sa američkim International Development Finance Corp.

IKEA želi da postane klimatski pozitivna do 2030, a većinski vlasnik Ikea trgovina, Ingka Group u aprilu je saopštila da je za ulaganja u projekte zelene energije namijenila četiri milijarde eura, prenosi Poslovni dnevnik.