Eurostat: Kupovna moć u Crnoj Gori porasla na 61% prosjeka EU

Podijeli

Kupovna moć prosječnog domaćinstva u Crnoj Gori prošle godine poraslo je na 61% prosjeka Evropske unije, pokazalo je novo istraživanje statističke institucije EU, Eurostat.

Eurostat, sa sjedištem u Luksemburgu, svake godine objavljuje podatke o individualnoj potrošnji porodica za sve države Evropske unije, kao i za zemlje-kandidate. Riječ je o mjeri materijalnog bogatstva domaćinstva.

U okviru iste analize, objavljuje i BDP po stanovniku, kao mjeru ekonomske aktivnosti, ali i indeks kupovne moći, kako bi se na pravi način uzele u obzir razlike u cijenama između država.

Kada je u pitanju individualna potrošnja po domaćinstvu, Crna Gora je sa svojih 61% odsto evropskog prosjeka ispred svih zemalja u okruženju, koje su na putu ka članstvu u EU, a šest procentnih poena je gora od susjedne Hrvatske, koja je članica Unije.

Srbija je na 52% EU prosjeka, Bosna i Hercegovina ima 43, Sjeverna Makedonija 44, a najlošije stoji Albanija – čija je kupovna moć na 40 procenata EU prosjeka.

Crna Gora je najbolja u regionu i po indikatoru koji mjeri obim bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, po čemu je na 46 odsto prosjeka EU. Srbija je po ovom parametru na 43 odsto prosjeka, Sjeverna Makedonija na 38, BiH na 33 i Albanija na 31 odsto prosjeka EU.

Najviši nivo kupovne moći bilježi Luksemburg, koji je 31 odsto iznad prosjeka EU, slijede Njemačka (23 odsto iznad) i Danska (21 odsto iznad).

Holandija, Austrija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska su na nivoima između pet i 20 odsto iznad prosjeka EU.

U trinaest država članica EU individualna potrošnja po glavi stanovnika bila je između prosjeka EU i 25 odsto ispod njega.

Izvor: Eurostat